Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásná pleť i v létě: Vyzkoušejte tipy kosmetiček, které fungují

22. července 2022 | 06:00

Slunce, teplo, slaná voda. Všechno, co tak na létě milujeme, ale kvůli čemu naše pleť trpí. Poradíme vám, jak o ni během horkých dní správně pečovat, abyste si užila léto bez újmy na kráse. 

Na co si dát v létě pozor, jakých chyb se vyvarovat a co udělat pro to, aby naše pleť i na podzim působila zdravě a mladistvě? Nejen ženám jistě přijdou vhod užitečné rady a tipy zkušených kosmetiček.

5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu. Podrobný návod najdete ve videu:

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

Sluneční brýle, klobouk a SPF 50, to je základ

„Pobyt na slunci je tak příjemný a lákavý, přesto doporučuji jemnou pleť obličeje, krku a dekoltu slunečním paprskům úmyslně nevystavovat (a už vůbec ne mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou nejsilnější). Stačí, kolik záření pochytá při našem běžném pohybu venku," doporučuje Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické společnosti Essenté. Ultrafialové záření s volnými radikály totiž způsobuje úbytek kolagenu v pleti, ta tak ztrácí elasticitu a tvoří se na ní vrásky. Pokud tedy nechceme být po létě nemile zaskočeny různými nežádoucími projevy poškození pokožky a projevy stárnutí, je třeba vybavit se na léto kvalitními slunečními brýlemi, kloboukem a zvyknout si především obličej, krk a dekolt pečlivě chránit krémy s vysokým ochranným faktorem – nejlépe SPF 50, který představuje intenzivní ochranu před UVA i UVB zářením. "Krém nanášíme hned ráno a během dne podle potřeby vrstvičku obnovujeme," dodává.

Nezapomínejte hydratovat

"Pleť nesmí nikdy žíznit,“ připomíná kosmetička Nikola Melkesová ze salonu Krása pro tebe. "Všichni víme, že v horku, kdy se z těla odpařuje více tekutin, musíme také mnohem více pít – doporučuji alespoň 3 litry vody denně, čistou pramenitou prostřídat s minerálkami nebo slabým čajem. Hydrataci ale potřebuje naše pokožka dostávat i zevně," dodává. Právě pro tento účel slouží moderní kosmetické přípravky – hydratační krémy, boostery a masky. Vybírejte však jen ty nejkvalitnější s obsahem aktivních látek, jako jsou například hydractin nebo kyselina hyaluronová. Pro zajištění správné hydratace pleti totiž není důležité jen množství vody, ale také to, jak efektivně je voda v pokožce vázána a využívána. "Maximální přínos pro důkladné zvlhčení pleti představují právě hydratační boostery. Až na ně se pak nanáší vhodný krém podle typu pleti," doporučuje Nikola Melkesová.

Správná péče také u moře

"I po dni na pláži pleť důkladně očistěte,“ vzkazuje Nikol Bárová ze Salonu Nikol Bárové. Čeká vás den plný lenošení a koupání na pláži? Bez líčení a make-upu? Báječné, užijte si ho! Ale rozhodně nejděte večer spát bez toho, že byste pleť řádně vyčistila. Všech zbytků krému, písku, soli z mořské vody a potu vás perfektně a přitom velmi šetrně zbaví moderní mycí kosmetické přípravky s obsahem AHA kyselin. "Doporučuji je používat nejen večer, ale i ráno, protože také po noci je třeba zbavit pleť potu a zbytků odumřelých buněk," říká Nikol Bárová. Mycí emulze s AHA kyselinami výborně čistí a zvláčňují pokožku. Často obsahují například kyselinu mléčnou, která odstraňuje odumřelé buňky pokožky, tím pomáhá uvolnit ucpané póry, a předchází tak tvorbě zánětů. Čisticí emulze podporují přirozené obranné mechanismy pokožky a chrání ji.

Velký výběr kosmetiky za nejlepší ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Produkty, které vaši pleť během léta ochrání, najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová