Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vyzrajte na ztvrdlé paty jednou provždy! Rady našich babiček, které zabírají

  • Vyzrajte na ztvrdlé paty jednou provždy! Rady našich babiček, které zabírají
    12. července 2022 | 06:00

    Ztvrdlé a popraskané paty nejsou nic příjemného, a navíc teď v letním období, kdy nejvíce nosíme sandálky nebo žabky, ani nic hezkého. Vedle osvědčené škrabky, pemzy nebo seřezávačů kůže však existují přírodní triky, na které sázely už naše babičky! Jak se tedy ztvrdlých a popraskaných pat zbavit jednou provždy?

    Na vině můžou být jak genetika, tak věk či aktuální roční období. Ať už je důvod vzniku jakýkoliv, suchá ztvrdlá kůže začne časem praskat a paty začnou být opravdu bolestivé. Známe však fígle, které vám mohou pomoct! A co je na nich nejlepší? Nemusíte za ně utrácet hříšné peníze, protože tyhle skvělé pomocníky najdete přímo v kuchyni. Co tedy zabírá?

  • Sádlo

    ...
    Autor: istock.com

    Obyčejné sádlo místo klasického krému? Jen do toho! Použijte ho po koupeli, nohy zabalte ideálně do igelitu a na něj navlékněte ještě ponožky. Pro intenzivnější účinek nechte tuto "medicínku" působit přes noc. Ráno nezapomeňte zbytek mastnoty umýt. Sádlo nohy hezky promastí a nebudou tak praskat.

    Video se připravuje ...
    Borelióza: Příznaky a léčba • VIDEO: Videohub

  • Tvaroh

    ...
    Autor: istock.com

    Také tvaroh působí stejně dobře jako sádlo. Stačí na chodidla namazat větší vrstvu, dát je do igelitového sáčku a opět navléknout ponožky. Také s tímto zábalem vydržte celou noc, aby bylo působení co nejefektivnější. Nejenže vám tvaroh pomůže s popraskanými patami, ale navíc také zmenšuje zápach z chodidel.

  • Jedlá soda

    ...
    Autor: istock.com

    Jedlá soda vás zbaví odumřelých buněk, a navíc ještě působí antibakteriálně. Jak ji tedy použít? Připravte si lavor s teplou vodou, do ní přidejte sodu a míchejte, dokud se nerozpustí. Pro příjemnou vůni můžete přidat například pár kapek levandulového oleje. Na patnáct až dvacet minut nohy do lázně ponořte. Poté je vyndejte a důkladně ještě vydrhněte pemzou. Nakonec je nezapomeňte natřít krémem a navlékněte je do ponožek, aby se krém důkladně vpil.

    Video se připravuje ...
    Klíšťová encefalitida • VIDEO: Videohub

  • Citron

    ...
    Autor: istock.com

    Do lavoru s teplou vodou přidejte jednu polévkovou lžíci soli, osm až deset kapek vymačkané citronové šťávy, jednu polévkovou lžíci glycerinu a jednu lžičku růžové vody. Do této směsi namočte nohy zhruba na patnáct až dvacet minut. Následně pomocí pemzy paty vydrhněte. Kyselé vlastnosti citronové šťávy si poradí se suchou a hrubou pokožkou a kombinace růžové vody a glycerinu paty zjemní. Navíc má růžová voda protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při hojení trhlin. Citronovou šťávu můžete do pokožky také jen tak vetřít. Kůže bude hydratovaná a jemná.

  • Banán a avokádo

    ...
    Autor: istock.com

    Avokádo je bohaté na esenciální oleje, vitaminy a tuky, které pomáhají obnovovat suchou pokožku. Díky banánu bude kůže zase jemná a hladší. Vytvořte si proto krémovou směs: obě suroviny rozmixujete, směs nanesete na paty i chodidla a necháte ji působit zhruba dvacet minut. Nakonec nohy opláchnete vlažnou vodou. 

  • Vločky

    ...
    Autor: istock.com

    Proti popraskaným patám funguje také zábal z ovesných vloček. Stačí, když jednu polévkovou lžíci namletých vloček smícháte s pár kapkami olivového oleje, směs nanesete na chodidla a necháte působit třicet minut. Poté nohy opláchnete.

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, krása, kosmetika, ztvrdlé paty, paty
Diskuse ke článku
.