Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příroda v hlavní roli: 10 nejlepších šamponů bez chemikálií, které vaše vlasy vyživí a posílí

10. září 2021 | 06:00

Jsou vaše vlasy i přes veškerou péči a pozornost, kterou jim věnujete, neustále zplihlé a bez života? Nebo vás trápí lupy a citlivá pokožka hlavy? Často za to můžou chemikálie obsažené v běžných šamponech.

Co se týká péče o vlasy, snad každá žena má své oblíbené šampony a kondicionéry, po nichž jde navíc velice snadno sáhnout v regálech drogérií. Mají vyzývavé obaly a slibují nám hydrataci, krásný objem nebo ochranu barvy. Často však obsahují spoustu chemikálií škodlivých nejen pro vlasy, ale i pro naše tělo.

Video se připravuje ...
Testujeme s dětmi: Ekologické produkty Feel Eco • VIDEO: David Hanuš/Maminka.cz

 

Silikony, parabeny a další škodliviny

Pro začátek jedno alarmující číslo – chemikálie z šamponů se přes kůži do našeho těla dostanou za pouhých 26 vteřin. Neuvěřitelné, že? Pokud tedy chcete vystoupit ze začarovaného kruhu chemické kosmetiky, je dobré vědět, které ingredience obsažené v běžně dostupných šamponech nám nejvíce škodí, a proto je lepší se jich vyvarovat.

První nebezpečnou složkou je silikon. Ten může být prospěšný v mnoha různých odvětvích, ve vlasové kosmetice by však neměl co dělat. Povrchově působí jako „vyhlazovač“, takže svým způsobem zabraňuje krepatění vlasů. Na druhou stranu na nich ale vytváří silný ochranný film, který zabraňuje vlhkosti a další potřebné výživě proniknout do vlasového vlákna. Vlasy se díky silikonu více lámou, cuchají a v neposlední řadě také oslabují.

V případě parabenů, mezi ně patří nejčastěji Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, jde o konzervanty. Ty jsou pro kosmetiku a její trvanlivost samozřejmě svým způsobem potřebné. Je ale důležité si uvědomit, že jsou to také uměle vyráběné látky, které se navíc chovají jako ženský pohlavní hormon estrogen. Můžou tak narušit přirozené hormonální procesy v těle, což opravdu není žádná legrace. Ve složení šamponů je nejčastěji najdete jako E214 a E126.

Dalšími naprosto opodstatněnými strašáky jsou látky ve zkratce zvané DEA, MEA a TEA. Ty jsou v šamponech proto, aby přípravky dobře pěnily. Zároveň však vysoce dráždí oči nebo způsobují periorální dermatitidu. Evropská unie navíc DEA registruje jako vysoce nebezpečnou látku, která může vést i ke vzniku rakoviny. Pozor byste si na tyhle chemikálie měli dát nejen v šamponech, ale i v kosmetice pro děti, kde bývají DEA, MEA a TEA obsažené.

Pozor si dejte i na ftaláty. Ty se do kosmetiky – šampony nevyjímaje – přidávají kvůli atraktivní a dlouhotrvající vůni. Některé z nich jsou však nebezpečné natolik, že byly Evropskou unií zcela zakázány. Konkrétně ftaláty pod názvy DEHP a DBP mají schopnost blokovat mužské hormony natolik, že můžou vyvolat reprodukční poruchy. Jde proto o další chemii, které bychom se na vlasech, ale i kdekoliv jinde na těle měli vyhnout.

V neposlední řadě v šamponech najdeme i sulfáty – SLS a SLES. A nejen tam, tyto látky se vyskytují skoro v každé kosmetice od zubní pasty až po sprchové gely. Mají, podobně jako DEA, za úkol vytvořit co nejvíce pěny. Zároveň však kůži (nejen) na hlavě zbytečně přesušují, a jsou tak nejčastějším důvodem vzniku lupů, svědění a celkového nepohodlí pokožky pod našimi vlasy. V přírodní kosmetice jsou tyto nebezpečné sulfáty nahrazeny sodium coco sulfátem, který se získává z kokosového oleje.

Jak si vybrat ten správný šampon z přírody?

Při výběru nového šamponu nebo kondicionéru bez chemie máte dvě možnosti. Nejlepší variantou přechodu z klasických šamponů na ty šetrnější je nejdříve zvolit přírodní šampony tekuté. Ty jsou veganské, netestované na zvířatech a k dostání jsou v plastové lahvičce často z recyklovaných plastů. Samozřejmě také neobsahují žádné z výše zmíněných škodlivin. Konzistencí se ale více přibližují klasickým šamponů, na které jsou vaše vlasy zvyklé, a proto se s nimi snadno a rychle vy i vaše kštice sžijete.

Takovou „vyšší dívčí“ přírodních šamponů jsou šampony tuhé neboli vlasová mýdla. Ty se skutečně podobají klasickým mýdlům složením i výrobou. Mají zásadité pH, za nímž stojí hydroxid sodný. Díky zásaditosti se lépe otevřou vaše vlasové póry a do vlasů tak lépe proniknou potřebné živiny. Ty se v tuhých šamponech vyskytují v podobě výživných olejů a bylinných složek, vše v závislosti na vašich individuálních potřebách. Mýdlíčka jsou vysoce koncentrovaná, takže taková kostička tuhého šamponu vám vydrží mnohem déle než lahvička přírodního tekutého šamponu. Jako bonus díky tuhým šamponům ušetříte přírodu, protože po jejich vypotřebování nemusíte vyhazovat žádné plastové obaly.

Ideální variantou, jak své vlasy osvobodit od chemie, je tudíž začít tekutými šampony bez chemikálií a postupně, pokud možno, přejít na šampony tuhé. Pokud by vám však vlasová mýdla nevyhovovala, určitě nic nezkazíte tím, že navždy zakotvíte u přírodních šamponů v lahvičce. V obou případech uděláte obrovskou službu nejen svým vlasům, ale i celkovému zdraví vašeho organismu.

Šampony za nejlepší ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

V následujícím výběru najdete doporučení na nejlepší přírodní šampony pro hydrataci, větší objem a výživu vlasů, ale i ty proti lupům. >>>

Autor: Nia