Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vždy krásná a upravená: Laminace obočí a řas vám ušetří spoustu času a energie

Laminace obočí a řas
23. září 2021 | 06:00

Snad každá žena sní o tom, aby její obličej vypadal vždy svěže a upraveně, a to ideálně bez dlouhých minut strávených u zrcadla či v kosmetických salonech. Pokud jsou středobodem vašeho zájmu krásné objemné řasy a husté, na svém místě držící obočí, laminace bude přesně pro vás.

Řasenky s nejrůznějším složením i kartáčky, fixační a barvicí gely, tužky a stíny. Tohle všechno má ve své kosmetické výbavě každá žena, která si přeje mít dokonalé řasy i obočí. Všechny tyhle produkty vám však zajistí pouze dočasnou „dokonalost“. Pokud vás už nebaví trávit čas u zrcadla a pokoušet se ze svých ne nejdelších řas nebo ne úplně hustého obočí vytvořit co nejlepší možný výsledek, laminace vám přijde na pomoc.

Video se připravuje ...
Vyzkoušely jsme set na úpravu obočí. Jak dopadl? • VIDEO: Adam Balažovič

Co je laminace obočí a řas?

Pamatujete ještě trend trvalých ondulací, který vládl vlasovým salonům hlavně v 80. letech minulého století? Pak určitě víte, že lidově řečeno „trvalá“ se prováděla nanesením speciálního prostředku na vlasy natočené na drobných natáčkách, díky čemuž vytvořené kudrlinky vydržely celé měsíce. S laminací obočí a řas to probíhá podobně.

Prostředek, jenž se na dlouhodobé natočení řas či pozvednutí a uhlazení obočí používá, je samozřejmě mnohem méně agresivní chemie než ta, která se používala na vlasy. Nedráždí oči ani citlivou kůži na obličeji, a proto se procedury v žádném případě nemusíte obávat. Princip je podobný jako u trvalého natočení vlasů.

Jak laminace probíhá?

Řasy vám ve specializovaném salonu nejdříve důkladně odlíčí a očistí a pak vám na víčko přiloží silikonovou podložku, díky které vám řasy zvednou a natočí do požadovaného tvaru. Míra natočení a získaného objemu na řasách se liší podle použité podložky. Tu by měla každá kosmetička správně zvolit v závislosti na velikosti vašeho oka a délce řas. (Příklad: na kratší řasy se přirozeně použije co do objemu trochu menší podložka než pro řasy dlouhé.) Poté, co se řasy díky podložce zvednou nahoru, aplikuje se na ně laminační roztok. Následně už jen počkáte 10–20 minut, kosmetička podložku z vašeho oka opatrně odstraní a krásně natočené řasy jsou na světě. V případě potřeby vám po laminaci kosmetička řasy i dobarví, takže vedle získaného objemu budou i dostatečně tmavé.

Co se týká obočí, jde o trochu snazší proces, protože k němu není potřeba žádná speciální podložka. Kosmetička vám opět obočí důkladně odlíčí a očistí. Pokud je to nutné, jako první provede pinzetou tvarování a úpravu. Následně vám obočí vyčeše směrem vzhůru do požadovaného tvaru a objemu. Speciálním kartáčkem nanese laminační roztok, ošetřené obočí schová pod fólii a stejně jako v případě řas už zbývá jenom počkat na zářný výsledek. Po dokončení laminace vám v salonu můžou samozřejmě dobarvit i obočí. V případě řas i obočí by se po laminaci měla aplikovat také speciální výživa, která chloupky posílí. A máte hotovo!

Péče o zalaminované řasy a obočí

Pokud jste laminaci nikdy nepodstoupila, budete asi po jejím provedení zprvu překvapená. Tato procedura totiž dokáže vytvořit dojem opravdu krásně hustého obočí a natočených řas, které zároveň pořád vypadají velmi přirozeně a neuměle. Jde tudíž o ideální variantu pro ženy, jež touží po dlouhodobě upravených řasách a obočí, ale nemají na sobě rády příliš výrazně vyplněné obočí nebo efekt umělých řas.

Asi se ale ptáte, jestli po laminaci musíte svým řasám nebo obočí věnovat speciální péči, a odpověď je – ne. Po provedené laminaci se doporučuje, aby se na chloupky po dobu alespoň 24 hodin nedostala voda, proto si obličej myjte opatrně a mytí vlasů si radši naplánujte až den dva po proceduře. Dodržení tohoto pravidla vám zajistí, že se laminační přípravek v chloupcích dostatečně usadí a efekt dlouho vydrží. Také se doporučuje zalaminované obočí alespoň jednou denně – ideálně ráno po tom, co se vám během spaní může obočí „zmačkat“ – vyčesat kartáčkem do původního tvaru.

Jak dlouho laminace vydrží a kam na ni zajít?

Výdrž laminace je individuální. Závisí na tom, jak moc se odličujete a jak často si myjete vlasy. Stejně jako u všech přípravků pro dočasnou úpravu totiž i u laminačního roztoku platí, že se z řas a obočí postupně vymyje. Průměrná doba výdrže je mezi 1 a 2 měsíci a ruku do ohně za přesný počet dní, po které vám vyčesané obočí nebo natočené řasy vydrží, samozřejmě nikdo dát nemůže. Obecně si však mnoho žen výdrž laminace pochvaluje.

Laminace se cenově pohybuje v rozmezí od 500 do 1000 korun. Mnoho kosmetiček nabízí zvýhodněné cenové balíčky v případě, že se rozhodnete pro laminaci obočí i řas najednou. Můžete je však podstoupit i zvlášť. Vzhledem k tomu, že tato kosmetická procedura zažívá opravdový boom, do svého repertoáru ji přivzalo mnoho salonů po celé republice. Jednoduché pátrání na internetu pod heslem „laminace obočí + (oblast, v níž žijete)“ by vám tak mělo ukázat místa, kam na laminaci můžete pohodlně zajít.

Autor: Nia