Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 efektivních způsobů, jak se zbavit chloupků v obličeji

  • 13. července 2021 | 06:00

    Kdekoliv na barevné škále se nacházejí vaše vlasy a potažmo i chloupky, ty v obličeji trápí do určité míry každou z nás. Ať už jde o obávaný „knírek“, srůstající obočí nebo chmýří na čelisti, bradě a po stranách obličeje, většina z nás by se nejradši tohoto viditelného porostu zbavila už navždy nebo alespoň na co nejdelší možnou dobu.

    Doby, kdy se dalo s chloupky na tvářích zatočit jen bolestivým a časově náročným zásahem pinzety, jsou už naštěstí nenávratně pryč a možností, jak se nechtěného ochlupení zbavit, je opravdu mnoho. Připravily jsme pro vás proto přehled těch nejefektivnějších a nejdostupnějších způsobů, jak dát obličejovému porostu sbohem.

    Video se připravuje ...
    Záchranné beauty triky: Jak si poradit v situacích, kdy není po ruce kosmetika? • VIDEO: Facebook

     

     

  • Depilace voskovými pásky

    Asi cenově nejdostupnější a nejsnazší variantou i pro domácí použití je depilace chloupků voskovými pásky. Ty jsou k dostání v každé drogerii a cenově se liší podle značky a počtu jednotlivých pásků v balení. Fungují na velmi jednoduchém principu. Pásek zahřejete mezi dlaněmi, aby vosk dosáhl vyšší teploty a získal správnou konzistenci. Poté pásek přiložíte na obličej a rychlým trhnutím odstraníte chloupky z vámi vybraného místa. Nevýhodou voskových pásků je to, že jejich použití je poměrně bolestivé a citlivá pokožka na obličeji po nich může na určitou dobu zarudnout. Po provedené depilaci se proto doporučuje kůži ošetřit výživným olejem nebo hydratačním krémem bez přidané parfemace. Balení depilačních pásků většinou obsahují jednorázové jednotlivě balené utěrky napuštěné olejem, kterými lze odstranit případné zbytky vosku a zároveň pokožku zklidnit a hydratovat.

  • Depilace cukrovou pastou

    Ač se na první pohled může zdát, že depilace voskem a pastou se příliš neliší, opak je pravdou. V případě pasty se jedná o čistě přírodní materiál vyrobený z cukrové třtiny. Neobsahuje proto žádnou chemii a také nevyžaduje použití dodatečných pásků. Díky tomu je proces depilace pastou o poznání méně bolestivý než depilace voskem. Pro odstranění chloupků (nejen na obličeji) můžete vyhledat odborníky z depilačních salonů. Pokud však máte odvahu a chuť experimentovat, můžete cukrovou pastu vyzkoušet i doma. V drogeriích je dostupná v praktických obalech, v nichž můžete pastu zahřát v mikrovlnce nebo vodní lázni. Po dosáhnutí požadované hustoty pastu nanesete na ochlupená místa – nejlépe dřevěnou špachtlí – a poté pastu po kouscích strháváte, nejlépe rukou v lékařské rukavici. Depilovaná místa je dobré ošetřit olejíčkem či lehkým hydratačním krémem a po dobu alespoň 24 hodin je dobré na ně neaplikovat make-up.

  • Holení obličeje

    Pokud vám už vaše babičky a maminky říkaly, že chloupky v obličeji si nikdy nesmíte holit, určitě se vám teď v hlavě rozblikala všechna varovná světýlka. To, že vám díky holení chloupky na obličeji porostou víc a silněji, je však jen fáma. Průkopnicí této techniky byla například i ikonická Marilyn Monroe, která si holila obličej úplně celý. Vedle okamžitého efektu odstranění chloupků má holení také příznivý vliv na vaši pokožku, a právě proto se v posledních letech opět zařadilo mezi nejžhavější beauty trendy. Společně s odholenými chloupky se totiž zbavujete i vrstvy odumřelé kůže a nečistot z obličeje. Pokožka je tak hned po oholení svěží, rozzářená a dlouhodobě se rychleji obnovuje. V drogeriích i on-line jsou dostupné speciální žiletky s jednou břitvou, díky nimž se chloupků v obličeji zbavíte za pár vteřin. Před holením se doporučuje kůži důkladně vyčistit, přičemž holení můžete speciální žiletkou provádět i „na sucho“ – právě tehdy dojde k nejlepšímu odstranění odumřelých buněk. Stejně jako u depilace se doporučuje pokožku po oholení ošetřit olejem nebo hydratačním krémem, opět nejlépe bez přidaných parfémů a barviv.

  • Zesvětlování chloupků

    Pokud chcete předejít bolesti spojené s epilací a ani holení vás příliš neláká, další variantou, jak se zbavit obličejových chloupků, je jejich zesvětlení. Jde o asi nejméně rozšířenou variantu, která vám však rychle a bezbolestně pomůže zmírnit viditelnost ochlupení na obličeji. Stejně jako depilační pásky a vosk jsou zesvětlovače na obličejové chloupky dnes k dostání v drogeriích nebo na speciálních internetových e-shopech. Obsahují minimální dávku peroxidu (stejně jako například zesvětlovače vlasů) a další složky jako například aloe vera, která pokožku zklidňuje a chrání ji před poškozením. Nemusíte se proto bát, že by zesvětlovač kůži zbytečně podráždil či nějak poškodil. Příprava je jednoduchá – zesvětlující krém na obličej namícháte podle návodu v balení, které většinou obsahuje prášek a vyvíjecí krém. Výsledný mix aplikujete na požadovaná místa a necháte působit v rozmezí 5–10 minut, podle množství a barvy vašich chloupků. Koncentrace zesvětlovačů se může lišit, a proto doporučujeme řídit se vždy podle návodu v balení u produktu, který pro sebe zvolíte. Výsledkem by měly být chloupky zesvětlené do téměř neviditelné bílé. Pokud vás tedy trápí hlavně to, že vaše chloupky v obličeji jsou tmavé, je právě zesvětlování pro vás ideální varianta. Pokud však máte tmavší pleť, mohlo by se stát, že zesvětlené chloupky budou na vašem obličeji vidět naopak mnohem více. Zvažte proto, zda je právě tahle varianta ideální pro barvu vaší pleti a chloupků.

  • Depilace miniepilátory

    Zatímco všechny předchozí varianty odstraňování či zesvětlování chloupků v obličeji vyžadují koupelnu a soustředění se na přípravky a jejich aplikaci, k depilaci miniepilátorem vám stačí jeden malinký strojek, s nímž chloupky efektivně odstraníte na dobu zhruba několika týdnů. Fungují úplně stejně jako epilátory, které znáte ohledně odstraňování chloupků na nohou, jejich pinzetky jsou však mnohem menší a rychlost a výkon jsou uzpůsobeny pro citlivou pleť na obličeji. Cenově se pohybují v rozmezí 800–2000 korun a jsou k dostání v mnoha velikostních i barevných provedeních. Často vypadají jako rtěnka či další módní doplněk a s přehledem se vejdou i do kabelky. Jejich jedinou nevýhodou je – stejně jako u depilace voskovými páskami – poměrně bolestivé odstraňování. Depilace strojkem je však rychlá a dlouho vydrží, což za trochu bolesti některým z nás určitě stojí.

  • Laserová epilace

    Nejdražší, avšak jediná téměř permanentní varianta odstranění chloupků v obličeji je laserová epilace. Aby fungovala co nejlépe, vyžaduje, aby byly chloupky poměrně tmavé a silné. Laser totiž zasahuje cibulky chloupků a u nich platí, že čím jsou větší a silnější, tím spolehlivěji je laser zasáhne a zničí. Stejně tak by chloupky neměly být šedivé, s těmi si laser také moc poradit neumí. Pokud však máte ty správné chloupky k laserové epilaci a také dostatek financí, jde o jedinou variantu, která vás ochlupení zbaví jednou provždy. Pro požadovaný efekt je většinou potřeba několik laserových kúr, například u chloupků nad horním rtem nebo na bradě se v průměru doporučují tři sezení. Pokud zvolíte prověřenou kliniku, kde podstoupíte konzultaci a následně doporučovaný počet laserových epilací, zatočíte s "nevyžádaným ochlupením" jednou provždy.

    Naše tipy na produkty, s jejichž pomocí můžete zatočit s nechtěnými chloupky:

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.