Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opatrovnictví Britney Spears: Proč zůstává nejslavnější popstar současnosti pod nadvládou svého otce?

  • ...
    9. července 2021 | 06:00

    Jedna z nejslavnějších hvězd světové pop music a nejen bulvárními médii po dekády nepřetržitě sledovaná zpěvačka Britney Spears (39) je už od roku 2008 – tudíž celých 13 let – z legálního hlediska v opatrovnictví svého otce Jamese Parnella Spearse. Jak k takovému stavu vůbec došlo a jaké fatální následky má nejen na kariérní, ale i na osobní život této zpěvačky?

    Pokud zrovna nepatříte mezi skalní fanoušky Britney nebo pravidelně nesledujete média, zde je stručné shrnutí vzniklé situace. Britney byla po několika údajně nedobrovolných hospitalizacích v souvislosti se svým psychickým stavem v roce 2008 legálně zbavena své svéprávnosti – její majetek, finanční, ale i osobní záležitosti má tudíž od té doby na starosti její otec James Parnell Spears. Zdá se být až do nebe volající to, že v době, kdy toto soudní ustanovení probíhalo, téměř nikdo ani nepozvedl obočí nad tím, jaké dopady bude mít opatrovnictví na život Britney a především zda je vůbec na místě.

     

  • Co je vlastně opatrovnictví?

    Britney s partnerem Samem Asgharim

    Pro upřesnění – opatrovnictví (v angličtině „conservatorship“) je legální ustanovení pro případ, kdy se člověk nachází v psychickém či fyzickém stavu, kdy není schopen pečovat sám o sebe a o své blízké, nakládat se svým majetkem a dělat další zásadní životní rozhodnutí. V takovou chvíli je zbaven svéprávnosti a jeho majetek a moc nad jeho životem jsou svěřeny do rukou povolané osobě, logicky nejčastěji někomu z nejbližších příbuzných. V praxi se s takovým postupem běžně setkáváme u lidí vysokého věku trpících demencí, Alzheimerovou chorobou či těžkými fyzickými onemocněními. V těchto případech se jedná o stav, který by měl být hlavně ku prospěchu a usnadnění života osoby, jež je svéprávnosti zbavena. Byl ale – a pořád trvá – na místě u tehdy dvaatřicetileté celosvětově proslulé popstar, milionářky a matky dvou dětí?

  • Psychický stav Britney – jak to ve skutečnosti bylo?

    Britneyini synové Sean Preston a Jayden

    Podrobnosti o Britneyině psychickém stavu, který se výrazně zhoršoval od roku 2007, o hospitalizacích a následném soudním procesu, kvůli kterému získal otec Britney Spears nad svou dcerou opatrovnictví, velmi obsáhle popisuje dokumentární film Framing Britney Spears z letošního února, a je zcela určitě nejlepším výchozím bodem pro ty, kteří se chtějí o historii těchto událostí dozvědět co nejvíce. To, že Britneyino psychické zdraví zřejmě dlouhodobě strádalo, je prokazatelné, otázkou ale je, zda šlo a nadále jde o stav opravdu natolik závažný, že by bylo nutné její opatrovnictví.

    Mnoho celebrit trpí či trpělo nejen psychickými obtížemi, ale i závislostmi na alkoholu a drogách. V kontextu jejich životů se však není čemu divit. Na jednu stranu získají úspěch, slávu a záplavy peněz, na stranu druhou společně s tím přijdou o velkou část svého soukromí a možnost v klidu prožívat svůj osobní a rodinný život. Neustálá přítomnost paparazzi, bulvární tisk, který na nich nenechá nit suchou, a nemožnost vyjít si v teplácích třeba jen pro kávu, aniž by se na ně upíraly pohledy cizinců a hledáčky fotoaparátů. Je zcela přirozené, že život pod tak extrémním tlakem si dlouhodobě u některých slavných vybere daň v podobě zhoršené psychiky nebo závislostí. V průběhu historie bylo takových mnoho. Někteří skončili tragicky, jiní se se svými problémy vítězně utkali, jiní zápasí dodnes. Vzpomene si však někdo z nás na celebritu, která by byla kvůli těmto svým problémům zbavena svéprávnosti?

    Video se připravuje ...
    Kalíšek a celebrity • VIDEO: Whoopdedoo CZ

  • Ochrana, nebo chladnokrevný kalkul?

    Britney během své show v Las Vegas, 2016

    Přesto tady máme Britney, která už třináct let v takovém neštěstí žije. Ačkoliv je kontinuálně schopná produkovat alba s miliony prodaných kopií, natáčet videoklipy a jezdit na celosvětová turné, starat se o své dva malé chlapce i sama o sebe, soud jí na popud jejího otce a týmu kolem něj uznal za neschopnou nakládat s vlastními penězi, cestovat, nakupovat či spravovat nemovitosti, volně přispívat na své sociální sítě nebo se vdát a mít děti. Ano, opravdu vás neklame zrak – Britney nemá možnost ani rozhodnout o tom, zda bude mít další potomky. Jak přiznala ve svém projevu u posledního soudního přelíčení z doby před dvěma týdny, má zavedeno nitroděložní tělísko, které jí v otěhotnění brání a které si nemůže nechat odstranit. Ačkoliv, jak sama uvedla, by si přála vdát se za svého současného partnera, osobního trenéra Sama Asghariho (27), a mít s ním dítě, nemá právo udělat ani jedno z výše zmíněného. Mimo jiné se Britney rozmluvila i o tom, že si nemůže sama vybrat ani svého terapeuta.

    Ptáte se asi, jak je možné, že je žena, která toho osobně i pracovně dokáže zvládnout tolik jako Britney, nesvéprávná? Tak to si asi kladete úplně stejnou otázku jako celý svět, který zejména od uvedení zmíněného dokumentu Framing Britney Spears kauzu jejího opatrovnictví bedlivě sleduje. Pokud je totiž zpěvačka zcela kompetentní pro to, aby pracovala a vydělávala miliony, nebude na tom zřejmě psychicky tak špatně, aby nedokázala rozhodovat o svém osobním životě nebo o tom, jak a kdy utratí sebou vydělané peníze. Nabízí se tedy odpověď, že za stavem, v němž se Britney legálně nachází, není dobrá vůle jejího otce, který si přál pomoct své dceři v nesnázích, ale spíše jeho touha po moci a finančním vykořisťování Britney, o niž – stejně jako o její sourozence – nikdy předtím příliš zájem nejevil.

  • Britney a její otec

    Britney se svými rodiči Jamesem a Lynne

    Když nahlédneme do historie rodiny Spears, velmi rychle zjistíme, že Britneyin otec rozhodně nebyl milujícím tatínkem, který by Britney stál po boku při jejích vzestupech a pádech. Její otec James a matka Lynne Spearsovi se rozvedli v době, kdy byla ještě Britney malá, a společně se svými mladšími sourozenci zůstala v péči své matky. Cestu ke slávě s ní tak od útlého dětství absolvovala právě ona. Otec se „na scénu“ Britneyina života naplno vrátil až později, když byla celosvětově úspěšnou hvězdou. Jakmile se v jejím životě objevily turbulence spojené s bulvárem, který jí byl neustále v patách, a s krizí jejího psychického stavu, James velmi rychle převzal iniciativu, a než se Britney nadála, byla právně zbavena možnosti svobodně rozhodovat o svém životě. Její peníze, to, kdy bude nahrávat další album, kdy a jak pojede na turné, kde bude bydlet, a dokonce i otázky jejího fyzického a duševního zdraví – to vše má posledních třináct let v rukou její otec.

    Pokud by nebylo ve hře milionové impérium, které Britney díky svému talentu a tvrdé práci vybudovala, zdálo by se, že z pohledu jejího otce není v otázce opatrovnictví příliš o co stát. Kdo bez postranních úmyslů by si přál rozhodovat o každém kroku své vlastní a dávno dospělé dcery? Peníze a moc jsou v takovém případě určitě silnou motivací a zdá se, že přesně za tímto cílem se vydal i Britneyin otec James. Kvůli tomu, že pod záminkou nestabilní psychiky získal Britney do svého opatrovnictví, může volně nakládat s jí vydělanými penězi. Mimo to také řídí Britneyin život tak, aby dobře fungujícím strojem na peníze i nadále zůstávala. To je ostatně důvod, proč Britney nemůže mít dalšího manžela ani děti, proč nemůže rozhodovat o své vlastní léčbě, a dokonce ani sama za sebe promlouvat na svých sociálních sítích.

  • Podpora fanoušků a hnutí #FreeBritney

    Fanoušci protestující proti opatrovnictví Britney

    Britney Spears žije posledních osm let jako loutka v rukou vlastního otce, a přestože neměla příliš možností o těchto svých problémech veřejně promluvit, v posledních letech se vzpírá a společně s ní i její fanoušci a přívrženci hnutí #FreeBritney, které vzniklo v souvislosti s Britneyiným osvobozením – stejně jako podcast Britney´s Gram. Velkou naději přineslo soudní přelíčení před dvěma týdny, na němž Britney žádala o zrušení opatrovnictví a o obnovení svého práva být samostatnou bytostí. V již zmíněném projevu, který je v plné délce k poslechnutí zde, se s evidentním smutkem v hlase rozpovídala nejen o své touze rozšířit svůj život o manžela a další dítě, ale například i o nemožnosti vybrat si svého terapeuta. Britney prohlásila, že podle rozhodnutí svého otce musí docházet na terapii do extrémně exponované části Los Angeles, kde na ni neustále číhají paparazzi. Když pak vychází – stejně jako spousta dalších lidí – ubrečená z terapie, vznikají pravidelně její nelichotivé fotografie, které jsou jen další municí v rukou jejího otce a dalších, kteří potřebují světu dokázat, že zpěvačka je neustále psychicky labilní a neschopná běžného fungování. Kvůli tomu se Britney na terapii necítí dobře, a léčba jí proto spíše než pomoc a zlepšení přináší jenom další smutek a stres. 

    Video se připravuje ...
    Dopomozte si ke kráse jídlem: Jaké beauty triky s potravinami fungují? • VIDEO: Videohub

  • Verdikt, s nímž se nespokojíme

    Soud však i po tomto emotivním projevu Britney její žádost o zrušení opatrovnictví nakonec minulý týden zamítl. Ač se jedná o zprávy nešťastné, proslýchá se, že šlo pouze o formální krok k tomu, aby mohl být případ Britney znovu řádně prošetřen. Jde však o neoficiální zprávy, které zatím nikdo z příslušných orgánů nepotvrdil. Britney Spears tak nadále zůstává s celou svou existencí pod správou svého otce a opětovné nabytí základní lidské svobody je pro ni bohužel hudbou budoucnosti. Nezbývá než doufat, že Britney se svým právním týmem bude nadále ve snahách o osvobození pokračovat a že se jejímu případu bude nadále dostávat pozornosti, kterou si zaslouží – a zasloužil i v letech, kdy jsme jako společnost tuto nepravost přehlíželi.

    Britney se kvůli svému tragickému osudu stala jakýmsi novodobým symbolem po léta utiskovaných žen. Ač by se mohlo zdát, že ženy v područí mužů jsou záležitostí dávné minulosti, případ Britney a jejího otce dokazuje, že i ve 21. století je dost dobře možné podrobit si i veleúspěšnou ženu, a to navíc zcela legálně. Stačilo – stejně jako v mnoha staletích předtím – označit ji za psychicky labilní, a tak mohl převzít kontrolu nad jejím životem někdo jiný, „povolanější“ muž, její otec. Celá tahle kauza by proto měla vést nejen k osvobození Britney, ale i k celkovému zamyšlení nad tím, jestli jsou práva žen v dnešní době opravdu neomezená a zda jsou ženy nejen před zákonem rovny mužům. Není totiž žádným tajemstvím, že „psychická nestabilita“ je proti ženám dlouhodobě v soudních procesech používána i v případě boje o opatrovnictví dětí a při majetkových vyrovnáních a často vede k naprosto fatálním a nespravedlivým rozsudkům. Přišel však čas, kdy bychom se měli jako společnost proti kompromitování žen na základě jejich emočních pochodů konečně vymezit.

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.