Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejkrásnější parfémy s růžemi: Provoňte se květinou lásky!

11. června 2020 | 06:00

Označení královna mezi květinami není jen tak. Růže, jejíž vůni buď milujete, nebo nesnášíte, v sobě ukrývá blahodárné účinky, a proto se stala oblíbenou složkou kosmetických produktů a hlavně parfémů. Její nezaměnitelné a originální aroma je často označováno za vůni krásy. Máte už svůj růžový parfém?

 

 

Růže je bezesporu květinou lásky a krásy. Je elegantní a něžná, vyjímá se doma ve váze, ale velkou službu udělá například také v péči o pleť – často ji najdeme v pleťových olejích, pleťových vodách, ale i krémech. Vedle toho se používá také v aromaterapii a při výrobě parfémů se stala oblíbenou složkou nejen pro svou výraznou květinovou vůni, ale také díky schopnosti spojovat stovky jiných ingrediencí, a ustálit tak vůni parfémů. 

Z nejušlechtilejších květů růží se získává růžový olej, který se používá při výrobě parfémů a zároveň patří mezi nejdražší složky, které jsou ve vůních obsaženy. Dnes existuje zhruba přes osm tisíc druhů růží, mezi nejvzácnější patří růže damascénská, neboli bulharská. Ty nejkvalitnější rostou v Bulharsku v údolí Kazanlak, kterému se přezdívá Údolí růží. Kvetou pouhých třicet dní v roce. Poté se z okvětních lístků vytvoří absolué – nejčistší a nejkoncentrovanější forma vonné esence.

Nejlepší parfémy s růží najdete ve fotogalerii:

Vyrobte si růžový parfém doma

Do menší uzavíratelné sklenice napěchujte okvětní plátky a zalijte je 40% lihem. Dobře uzavřete a postavte na dva týdny na slunné místo. Směs je nutné pravidelně protřepávat. Po uplynutí této doby lístky sceďte a výluh přelijte do lahvičky z tmavého skla. Přidejte pár kapek esenciálního oleje z damašské růže a dobře uzavřete. Lahvičku postavte na suché místo a nechte další dva týdny stát. Následně přelijte parfém do flakonku nebo ho nařeďte destilovanou vodou a přelijte do lahvičky s rozprašovačem.

Jak si vyrobit pleťový olej nebo vodu s růží či růžový sirup nebo marmeládu? Recepty najdete v aktuálním čísle Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>

titulka
Autor: red

Autor: Aneta Valešová