Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak vyzrát na šediny: Babské rady i tipy odborníků, jak je zamaskovat

23. června 2020 | 06:00

Našla jste si šedivý vlas a přepadla vás panika, že už stáří klepe na dveře? Tak to vás nejdříve uklidníme. Šediny nejsou pouze znakem stáří, na jejich vzniku se podílí hned několik dalších faktorů. Poradíme vám, jak jejich progresi zpomalit a jaké kosmetické či přírodní triky vyzkoušet, abyste je rychle a snadno zamaskovala!

Nejčastěji se šediny spojují právě s věkem. S přibývajícími roky klesá produkce melaninu, díky kterému mají vlasy barvu. "Šedivé vlasy vznikají v důsledku ubývání pigmentu, tzn. barviva vlasů, které se tvoří v melanocytech vlasových kořínků. Nejčastěji v důsledku procesu stárnutí dochází ke zpomalení, omezení nebo až zastavení produkce melaninu," říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Kdy se šediny objevují?

Šedivé vlasy můžete mít zkrátka v genech. Pokud se u vaší maminky začaly objevovat už kolem třicátého roku života, stejné to může být i u vás. První šediny se většinou objevují na spáncích a pak na vrcholu hlavy a často se objevují již okolo pětatřicátého roku života. Je to ale opravdu individuální, a jak jsme řekli, už na začátku záleží na genech, ale i na životním stylu či zdravotním stavu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Aneta Valešová