Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zralá pleť potřebuje zvláštní péči. Zjistěte, jak se o ni správně starat

29. září 2020 | 06:00

S časem bohužel bojovat nejde a my se musíme smířit s tím, že přibývající roky se nám podepisují ve tváři. To, jak jste se o svou pleť starala ve dvaceti, se většinou ukáže o mnoho let později. Zralá pleť vyžaduje zvláštní péči a my vám prozradíme, jak se o ni správně starat!

S přibývajícím věkem u mužů i žen začíná kvůli úbytku kolagenu viditelně stárnout pokožka. Větší nevýhodu mají dámy. U těch kvůli menopauze dochází po padesátce i ke ztrátě estrogenu a pleť ztrácí na své hydrataci a elasticitě. Na to, jak se o zralou pleť správně starat, jsme se zeptaly dermatoložky Lucie Mansfeldové.

Péče o pokožku v mládí se vyplatí…

Péče o pokožku ve dvaceti či třiceti letech je především z pohledu vrásek a stárnutí pleti investicí do budoucnosti. Protože po čtyřicátém roce se na pleti začínají výrazněji projevovat nejen genetické predispozice, co se týká vrásek, ale i naše dosavadní „hříchy“. Jako například kouření, ponocování, nadměrné slunění i špatná kosmetická péče, jako jsou nedostatečná hydratace pleti nebo časté neodličování pokožky.

30 vs. 50

Vizuálně začíná pleť stárnout po třicítce. „V těchto letech často ještě přetrvávají problémy s pozdní formou akné, pleť bývá často smíšená, se suššími a mastnějšími oblastmi. Dochází k tvorbě prvních vrásek, zejména kolem očí, na čele a mezi obočím. V padesáti letech je pleť vlivem hormonálních změn spíše suchá, dehydratovaná. Ve větší míře se tvoří vrásky a záhyby v celém obličeji. Pokožka je povadlá, dochází k poklesu kontur a ztrátě objemu. Přibývají pigmentace, různé výrůstky na kůži nebo nerovnosti pleti,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Důkladná péče

S nadsázkou by se dalo říct: "Co vám projde ve 20, ve 40 se objeví na pokožce." Nepodceňujte proto každodenní péči. Nezbytné je pravidelné čištění pleti ráno a večer. Jednou týdně je potřeba použít vhodné pleťové masky na hydrataci a zejména je důležitá důsledná ochrana na slunci. UV záření totiž velmi urychluje procesy stárnutí kůže. Na noc je doporučeno aplikovat výživnější krémy nebo séra s antioxidanty. Vhodné jsou i krémy s vitaminem C, E, retinolem, kyselinou hyaluronovou nebo glutationem. 

Jak na hluboké vrásky?

„Po padesátce je důležitá hloubková hydratace, pouze krémy ale často nestačí. V tomto období jsou vhodné ošetření laserem či odstranění vrásek botulotoxinem. V případě vzniku hlubších vrásek, povadlosti kontur a ztráty objemu je nejefektivnější absolvovat dermokosmetické ošetření pleti, například jde o injekční výplně kyselinou hyaluronovou nebo hydratující a vypínající elixír pro pleť v podobě skinboosteru. Je možné řešit jak povrchové změny na pleti, tak doplnit ztracený objem a obnovit tvorbu kolagenu,“ říká dermatoložka.

Co zralé pleti škodí?

U zralé pleti často dochází ke vzniku přecitlivělosti na kosmetiku, a to i na tu dosud běžně používanou. Je proto vhodné používat kvalitní hypoalergenní krémy dle typu kůže. Nejsou proto dobré příliš časté střídání kosmetických přípravků a neuvážené experimentování s dermokosmetikou. Než použijete nové krémy na celý obličej, je lepší je nejdřív několikrát otestovat v malém množství na místě, kde je jemná kůže, a to například na vnitřní straně zápěstí. Rizikem je i používání dlouho otevřených krémů po expiraci. Kosmetické procedury by zase měly být prováděny pouze zkušeným odborníkem, který garantuje použití certifikovaných kvalitních přípravků a přístrojů.

Jak zpomalit vznik nových vrásek?

"Základem prevence stárnutí kůže je pravidelná a důsledná fotoprotekce. Rozložení a charakter vrásek samozřejmě ovlivňuje i náš genetický základ. V prevenci hrají roli životospráva, výživa a hydratace. A to nejen povrchová, ale i hloubková prostřednictvím miniinvazivních ošetření pleti s kyselinou hyaluronovou nebo plazmaterapie (ošetření vlastní plazmou). Při absolvování této procedury pravidelně alespoň jednou ročně můžeme výrazně zpomalit vznik vrásek. Důležitá je také stimulace vzniku kolagenu, které můžeme docílit ošetřením frakčním laserem nebo radiofrekvencí," dodává dermatoložka Lucia Mansfeldová. 

Kosmetické pomocníky, kteří bojují proti vráskám, najdete ve fotogalerii:

Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete návod na to, jak být krásná za 5, 15 nebo 20 minut! Nevěříte? Kupte si Blesk pro ženy v novinových stáncích nebo si ho objednejte v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku.

Blesk pro ženy, titulka
Autor: red

Autor: Aneta Valešová