Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proč máte pořád mastné vlasy? Nejspíš děláte jednu z těchto chyb!

  • ...
    27. dubna 2021 | 06:00

    Mastné vlasy umí potrápit každou z nás. Často to vypadá, jako bychom se o ně vůbec nestaraly, působí unaveně a zanedbaně. Pokud jsou vaše vlasy neustále mastné, a to i pár hodin po umytí, nejspíš děláte při péči o ně jednu z těchto chyb. 

    Za mastnými vlasy můžou často stát genetická dispozice, nějaké kožní onemocnění, hormonální změny, ale i nevyvážený jídelníček. Příčinou můžou být také nevyhovující vlasová kosmetika nebo časté česání či vysušování fénem. Aby byly vaše vlasy krásně lesklé a plné života, zaměřte se na eliminaci následujících chyb.

  • Myjete je příliš často

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud zastáváte názor, že čím častěji si vlasy budete mýt, tím hezčí budou, není to pravda. Denním mytím se mastnoty nezbavíte, ale naopak se vlasy budou mastit ještě více. Vlasovou pokožku častým mytím totiž zbavujete přirozených olejů, a tak má tendenci jich produkovat ještě více. Myjte si vlasy jen párkrát za týden, a pokud je to opravdu nutné, tak ob den.

    Jak zamaskovat odrosty? Návod najdete ve videu:

    Video se připravuje ...
    Jak zamaskovat odrosty • VIDEO: Vlastní

  • Přeháníte to s kondicionérem

    ..
    Autor: istock.com

    Při používání kondicionéru si dejte pozor na to, kam ho přesně nanášíte. Raději jej nanášejte pouze na konce vlasů, abyste tak nezatížila vlasovou pokožku a aby vlasy nevypadaly stále mastné. Produkt, který používáte, může být pro vaše vlasy příliš těžký, a tak ho zkuste vyměnit a při oplachování kondicionéru dbejte na důkladné vymývání.

  • Neustále si do vlasů saháte a příliš je češete

    ...
    Autor: istock.com

    Tento zlozvyk máme snad všechny. Neustále si do vlasů saháme, prohrabujeme je, stahujeme je gumičkou. Častým saháním přenášíme mastnotu z prstů na vlasy, a není tedy divu, že mají tendenci se více mastit. To platí také u častého pročesávání. Česání stimuluje produkci přirozených olejů vlasové pokožky, a vlasy se tak začnou více mastit. Pozor si také dejte na to, aby vám na hřebenech nezůstaly zbytky stylingových přípravků.

  • Oplachujete si vlasy horkou vodou

    ...
    Autor: istock.com

    Možná vám to může být příjemné, ale tím, že vlasy oplachujete příliš horkou vodou, vlasová pokožka trpí. Následkem můžou být suchá pokožka, nadprodukce přirozených olejů a mastné vlasy. Pro oplachování proto volte středně teplou vodu a při posledním oplachování volte studenou. Ta prokrví vlasovou pokožku a uzavře póry.

  • Používáte špatnou vlasovou kosmetiku

    ...
    Autor: istock.com

    Častou chybou bývá, že produkty, které používáte, vaše vlasy spíše zatěžují. Dejte svým vlasům na chvilku oddych a nepoužívejte žádné stylingové přípravky. Pokud ani to nepomůže, vyměňte svůj běžný šampon a kondicionér. Vyhýbejte se hydratačním přípravkům, které se hodí spíše na suché vlasy.

  • Používáte často suchý šampon

    ...
    Autor: istock.com

    Suchý šampon je sice skvělý pomocník, který nám poměrně rychle může z mastných vlasů vykouzlit přijatelný účes, rozhodně byste ho ale neměla používat každý den. Jeho častým používáním totiž dochází k ucpávání vlasových folikulů, to vlasy zatěžuje, a ony tak nemají šanci dýchat. Používejte ho proto maximálně jednou týdně.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.