Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V hlavní roli růže! Naše tipy na kosmetiku od 50 korun, kterou si zamilujete

26. února 2019 | 06:00

Nejenže se jedná o krásnou květinu s podmanivou vůní, ale navíc má také blahodárné účinky na naši pleť. I z toho důvodu se drží na předních příčkách ve složení kosmetických produktů. Čím je pro naši pokožku růže tak prospěšná?

O tom, že umí tato květina, jejíž vůni buď milujete, nebo nesnášíte, doslova zázraky, se ví už dlouho. V kosmetice se využívá po tisíce let a sama královna Kleopatra ji v péči o pleť bohatě využívala. Dodnes je růže cennou složkou kosmetických produktů. A proč vlastně? V okvětních lístcích růže najdeme cenné přírodní složky, které mají vysoké antioxidační účinky. Díky nim přípravky z růží likvidují volné radikály, které poškozují naše buňky, a způsobují tak předčasné stárnutí pleti. Zároveň má růže antibakteriální účinky.

Její výtažky proto najdeme nejen v pěsticí kosmetice, ale také v toaletních vodách, parfémech nebo olejích. Ty mají silné regenerační účinky, a proto se přidávají do kosmetiky pro zralou a stárnoucí pleť. Není to ovšem podmínkou, použít tento olej můžete na všechny typy pleti. Okvětní lístky můžete dát také do vany. Růže totiž působí blahodárně také na pokožku a zmírňuje různá kožní onemocnění.

Druhů růží existuje přes osm tisíc. Jednou z nejvzácnějších je růže damascénská, neboli bulharská. A právě z ní se vyrábějí růžový olej nebo růžová voda. Na výrobu jednoho kilogramu pravého růžového oleje se musí nasbírat a zpracovat až tři tuny okvětních plátků. Od toho se pak také odvíjí cena produktů. Podívejte se do fotogalerie na náš výběr nejlepších kosmetických produktů, které růži obsahují:

Autor: Aneta Valešová