Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šediny jsou sexy! Inspirujte se celebritami, které je umí nosit

26. října 2023 | 16:35

Našla jste si další šedý vlas a jste z toho celá nesvá? Už nemusíte! Šedivění je zcela přirozený proces, který bohužel nezastavíte, ale místo toho, abyste se kvůli šedinám trápila, udělejte z nich svou přednost! Stejně jako celebrity, které je hrdě nosí, a to bez ohledu na věk!

První šedivé vlasy se obvykle objevují okolo třicátého a čtyřicátého roku života, není to však podmínkou. Záleží především na genech a na životním stylu. Vlasům nedělá dobře nesprávná výživa, ultrafialové záření, nemoci nebo stres. Kvůli těmto faktorům tak nemusí docházet pouze ke změně barvy, ale může se objevit také lámavost či vypadávání.

Za šedivění pak může pokles produkce pigmentu melaninu. Buňky ve vlasových koříncích s přibývajícím věkem odumírají a ztrácejí schopnost vytvářet pigment. Proto vlasy šednou, a jakmile se produkce melaninu zcela zastaví, je vlas bílý. Není třeba si kvůli tomu lámat hlavu. Už v minulosti znamenaly šediny moudrost a zkušenost a v osmnáctém století si evropská šlechta nechávala objednávat platinově bílé paruky, které symbolizovaly majetek a vysoké postavení ve společnosti. Dnes si vlasy "šediví" i mladé dívky. Stříbro na hlavě je totiž trendy a ví to slavné ženy u nás i v Hollywodu. 

Rezignace nebo přirozenost?

Naposledy se v šedivých vlasech vyjímala spisovatelka Irena Obermannová, která doprovodila dceru Bereniku Kohoutovou na slavnostní premiéru historického dramatu nesoucí název Bratři, jež se konala v pražském multikině Cinena City Slovanský dům. Známá spisovatelka dokazuje nejen to, že lze stárnout s grácií, ale zejména pak to, že all black look nemusí zavánět přílišnou fádností. Na černou barvu se naladily mnohé celebrity, avšak z temných řad vybočila průsvitnou blůzkou s balonovými vzdušnými rukávy, na kterou efektně navrstvila oblekovou vestičku. Doplňující tříčtvrteční culottes kalhoty její siluetu opticky nezmenšily, a to vzhledem k véčkovému výstřihu svrchníku, ale i kotníkovým kozačkám v ostré špičce.

Lichotivý, inspirující styl nám pravidelně servíruje i bývalá novinářka, španělská královna Letizia. Při nedávné návštěvě Tenerife, kde se setkala se starosty obcí postižených lesními požáry, příznačně oblékla casual vzhled opřený o evergreenový trenčkot, basic top, šedé elegantní kalhoty rovného střihu pospolu s nadčasovými mokasíny. Lidu se přiblížila nejen docela prostým lookem, ale i tím, že i nadále ukazuje přirozenost svých vlasů. Čím dál tím více ji totiž prosvítají šedivé pramínky v husté hnědé kštici.

Britská novinářka Crista D’Souza ale její prosvítající šediny označila za faux-pas, který není hodné jejího postavení. Dle jejího názoru pro deník Daily Mail totiž šediny poukazují na to, že to ženy vzdaly, rezignovaly na úpravu svého zevnějšku a přirovnala je k mocnému semaforu na stáří. Mnozí kadeřníci se ale shodují, že šediny dávno nejsou tabu, jsou součástí autenticity a vlastní identity. Více o tomto fenoménu se dočtete zde:

Stříbrnými kudrnami se v minulosti také ukázala herečka Halle Berry. Herečka je důkazem, že je šedostříbrný odstín, kterému se většina žen stále vyhýbá, více než lichotivý a že je to vlastně snadný způsob, jak se se svými šedinami smířit a udělat z nich trendy záležitost.

Důkazem, že šediny v Hollywodu opravdu letí, jsou dále například herečky jako Andie MacDowell, Jamie Lee Curtis nebo Diane Keaton. Tyto slavné dámy umí své šediny nosit z hrdostí a nebojí se je vynést rovnou na červený koberec. Šediny neskrývají ani hollywoodští krasavci, jako jsou George Clooney nebo Patrick Dempsey, a musíte uznat, že se jejich šarm díky šedinám ještě zdvojnásobil. 

Česká inspirace

Vyjma Ireny Obermannové se šedin nebojí ani ostatní české slavné dámy. Například Olga Menzelová  své šedé odrosty už dávno nezakrývá. "Za šediny se nestydím, zatím mi to nějak zásadně nevadí, a jak jsem světlá, tak doufám, že to v tom nebude tolik vidět. Máme to v rodině, šedivá je maminka i můj o sedm let mladší bratr," uvedla. Nepřehlédnutelná je díky své stříbrné hřívě také herečka Tereza Hofová, které vlasy prošedivěly již před čtyřicítkou. Se svým přirozeným vzhledem je ale naprosto spokojená.

Na nedávný rozhovor s Olgou se podívejte ve videu: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Vanessa Larsenová

Podívejte se na celebrity, které se šedinami rozhodně netrápí, a inspirujte se se v galerii. 

Autor: Aneta Valešová, Žaneta Podlahová