Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za vrásky nemůže pouze věk. Vyhněte se těmto zlozvykům a dejte jim sbohem!

  • 9. října 2018 | 06:00

    Stárnutí je zkrátka nevyhnutelné, a přestože se nám to nelíbí, dříve nebo později se na našich tvářích začnou objevovat první vrásky. I když za jejich vznik můžou převážně přibývající věk a geny, najdou se další důvody, proč se vrásky objevují. Které to jsou? A jak tomu můžete zabránit?

    Čas bohužel nikdo z nás nezastaví. S přibývajícím věkem naše kůže ztrácí elasticitu, a tím dochází k tvorbě vrásek. Tentokrát ale vynecháme přirozený proces stárnutí a zaměříme se na zlozvyky, které zhoršují stav naší pokožky, a přispívají tak k jejímu předčasnému stárnutí. Které to jsou a jak se jich můžete vyvarovat?

  • Málo spíte

    Autor: istock.com

    Pokud každou druhou noc prohýříte nebo při jakékoli činnosti probdíte, tak se nemůžete divit, že se tento způsob života brzy podepíše na vaší tváři. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek má vliv na celkové zdraví. Nedostatek spánku přispívá k tvorbě vrásek, protože mění přirozené pH pokožky, a snižuje tak schopnost kožních buněk zadržovat v sobě vodu. Pokud nechcete mít pleť plnou vrásek, dodržujte doporučovaných šest až osm hodin spánku. 

  • Kouříte

    ...
    Autor: istock.com

    Asi nikoho nepřekvapí, že má tento zlozvyk neblahé účinky na celkové zdraví. Nikotin v cigaretách způsobuje totiž zúžení cév, a naše kůže se tak stává náchylnější k tvorbě vrásek, má nehezkou barvu a celkově vypadá nezdravě. Neustálým potahováním z cigaret pak vznikají nejčastěji vrásky kolem rtů.

  • Děláte grimasy

    Autor: istock.com

    Neustále se mračíte nebo mžouráte? Pokud nosíte dioptrické brýle a zjistila jste, že potřebujete silnější dioptrie, pak na nic nečekejte a navštivte svého očního lékaře. Neustálým mžouráním si přivodíte hluboké vrásky. To stejné platí o slunečních brýlích. Kvalitní brýle s UV filtrem chrání nejen zrak, ale také kůži okolo očí.

  • Nechráníte se před sluncem

    ...
    Autor: istock.com

    V létě ležíte neustále na sluníčku a v zimě doháníte barvu v solárku? Opálená pleť sice vypadá hezky a mnoho z nás po ní touží po celý rok, sluneční záření ale pro naši pleť moc prospěšné není, obzvlášť pokud nepoužíváme ochranné opalovací krémy. Sluníčko je totiž jedním z hlavních viníků toho, že naše kůže předčasně stárne. Používejte proto krém s ochranným faktorem nejméně SPF 30 pokaždé, když jdete na slunce.

  • Jste ve stresu

    ...
    Autor: istock.com

    Máte toho hodně v práci, v osobním životě se vám příliš nedaří a nevíte, kam dřív skočit? Nejenže se tyto stresující faktory podepisují na vašem duševním zdraví, ale vliv mají i na váš fyzický stav a často se tyto problémy podepisují také ve tváři. Při stresu totiž dochází ke zvýšení hladiny krevního cukru, a ten poškozuje kolagen a elastinová vlákna v kůži. 

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, krása, vrásky, pleť, péče o pleť, stárnutí
Diskuse ke článku
.