Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zkusily jsme si vyrobit přírodní deodorant. Funguje?

Video se připravuje ...
Jak si vyrobit přírodní deodorant?
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
31. srpna 2017 | 06:00

Pryč s chemií, teď už jen přírodní kosmetiku! Vypadá to, že tohle je motto 21. století. Svezly jste se na té vlně také jako my? A co si takhle vyrobit přírodní deodorant?

Není to tak dávno, co vyšlo najevo, že hliníkové soli, které tradiční antiperspiranty obsahují, byly v některých studiích spojovány s rakovinou prsu. Po tomhle zjištění se roztrhl pytel s přírodními antiperspiranty, které nic takového neobsahují.

Háček je ale v tom, že sloučeniny hliníku se starají o to, abychom se tolik nepotili. Dojde vlastně k ucpání potních žláz, vy se tolik nepotíte a také vás netrápí nepříjemný zápach. Naproti tomu deodoranty vždy jen bojovaly proti zápachu, ne proti samotnému pocení.

Tolik teorie, velmi zkráceně! Zajímalo mě, jak může fungovat deodorant, který si vyrobíte z pár surovin doma a který bude "zdravý". Tak jsem to vyzkoušela. Potřebujete pouze kokosový olej a jedlou sodu. Smícháte je půl na půl, můžete přidat ještě esenciální olej podle toho, jakou preferujete vůni. Pak si stačí připravit pěknou dózičku, kterou směs naplníte.

K tomuto "superjednoduchému" receptu na přípravek proti pocení jsem přistupovala hodně skepticky. O to víc jsem byla překvapená. Kokosový olej je antibakteriální a asi díky tomu lze vysvětlit, že proti nepříjemnému zápachu dokázal bojovat! Není to samozřejmě tak, jako byste si podpaží namazala rexonou. Ale s klidným svědomím ho můžu přirovnat k přírodním deodorantům, které najdete na trhu.

Více ve videu:

Video se připravuje ...
Jak si vyrobit přírodní deodorant? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Lucie Houdková