Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Antiperspiranty bez hliníku: Zdraví sice neškodí, ale před potem vás neochrání

18. května 2017 | 06:00

Stejně jako u jídla, i u kosmetiky nás začíná trápit složení produktů. Proto kosmetické firmy vyběhly na trh s antiperspiranty, které neobsahují hliník. Ve skutečnosti jde ale o reklamní tah a nekupujete si antiperspiranty, ale deodoranty, které jsou na trhu již desítky let. Sice nejsou potenciálně zdraví škodlivé, před pocením vás ale neochrání. Proč?

Antiperspirant si kupujeme, aby nás ochránil před pocením a s ním spojeným nepříjemným zápachem. K tomu slouží sloučeniny hliníku v antiperspirantech obsažené. Postarají se o dočasné ucpání potních žláz, čímž se výrazně sníží pocení. Jednoduché a účinné.

Deodorant naproti tomu pocení nebrání. Jde v podstatě jen o parfemovanou vodu, která může obsahovat další složky, jako jsou nejčastěji sůl, zinek a samozřejmě alkohol. Nikdy ale sloučeniny hliníku. Právě kvůli tomu deodoranty nesnižují pocení, ale regulují jen případný zápach.

Můžou být antiperspiranty rakovinotvorné?

S mechanickým ucpáním potních žláz, k němuž dochází při používání antiperspirantů, logicky přichází také otázka: Pokud se toxiny nedostanou z těla ven potem, co se s nimi stane?

Jedna z teorií mluví o tom, že se uloží na nejbližším místě – v tomto případě v lymfatických uzlinách. Automaticky se tak začalo uvažovat o možné souvislosti mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu. Dlouholeté výzkumy a studie ovšem přímou souvislost mezi používáním antiperspirantů a vznikem rakoviny neprokázaly.

Navíc problematickou látkou nejsou v tomto případě ani tak hliníkové soli, ale spíš parabeny, kterými se produkty konzervují, a prodlužuje se tak jejich životnost. To, na co byste se tedy měli ve složení zaměřit, je právě přítomnost parabenů, které představují větší zdravotní riziko. Ty mohou být potom obsaženy nejen v antiperspirantech, ale i v deodorantech. Opět zde proto platí: pozorně čtěte složení!

Co byste ale s antiperspiranty rozhodně dělat neměli? Používat je na čerstvě oholené podpaží, když je pokožka podrážděná a má tendenci vstřebat mnohem vyšší množství potenciálně škodlivých látek.

Antiperspirant bez hliníku? Nesmysl!

Vedle antiperspirantů naleznete na pultech drogerií také naprosto stejně vypadající produkty různých značek, které hlásají, že obsahují nula procent hliníkových solí. Nepodléhejte dojmu, že si kupujete "zdravý antiperspirant". Jedná se o deodorant v lákavém balení. Jestli obsahuje parabeny, nebo ne, se zase dozvíte až v okamžiku, kdy si přečtete složení.

Ze strany kosmetických firem jde tak o poměrně pochopitelný marketingový tah. Vy se ale nenechte napálit. Výrobek bez hliníkových solí není antiperspirant, a tudíž pocení nezabrání. Jen eliminuje zápach.

Deodoranty vám budou stačit. Většinou

Na tom, vyměnit antiperspirant za deodorant, není nic špatného, ale musíte se smířit s kompromisy. Předně – pokud na deodorant chcete přejít, abyste měli jistotu, že děláte to nejlepší pro své zdraví, opravdu si přečtěte složení a kupte si takový výrobek, který neobsahuje parabeny.

Smiřte se s tím, že deodoranty nezabrání pocení, pouze rychlému rozkladu bakteriemi, který způsobuje nepříjemný zápach. Pokud je venku horko nebo máte tendenci se potit víc, nemusí být deodorant účinný. V neposlední řadě také myslete na to, že deodoranty obsahují zpravidla alkohol nebo sůl, aby zabránily právě rozkladu bakteriemi. Proto ani deodoranty nenanášejte na čerstvě oholenou, podrážděnou pokožku.

Abyste nánosy antiperspirantů a deodorantů z pokožky odstranila, používejte jednou týdně peeling podpaží. Snadný návod, jak si peeling vyrobit doma, naleznete ve videu:

Video se připravuje ...
Jak si doma vyrobit peeling? • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

Autor: brig