Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

100 let tetování: Co se nosilo ve dvacátých letech?

Video se připravuje ...
Kdysi trestanecký cejch, dnes symbol individuality. Tetování
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=mZ4Doat2BWQ
8. července 2017 | 06:00

Tetování prošlo za sto let spoustou proměn, ať už se jedná o jeho samotnou podobu nebo o jeho symboliku. Dříve bývalo tetování stigmatem, dnes se změnilo v symbol individuality a osobního vyjádření. 

Pamatujete si na dobu, kdy bylo v módě tetování na bedrech, které vykukovalo nad bokovými džínami? Tyhle časy jsou dávno pryč. Tetování má však dlouhou historii a první dochovaný důkaz sahá až osm tisíc let zpět. V některých kulturách sloužilo ke zdobení těla, hlavně k rituálním účelům, v jiných bylo jen vedlejším efektem léčebných metod. 

Ve dvacátém století si tetování prošlo velkými změnami. Po druhé světové válce začalo být vnímáno negativně, což je spjato s tím, že nacisté tetovali vězně v koncentračních táborech. Špatnou pověst si tetování neslo až na přelom tisíciletí. Z tetování se stalo stigma a na dlouhou dobu zatracovaný jev na lidském těle.

Podle Martina Rychlíka, etnologa a odborníka na historii tetování, došlo ve společnosti k obratu ve vnímání tetování díky Angelině Jolie (42), která se v době, kdy byla provdaná za Billyho Boba Thorntona (2000–2003), na společenských akcích začala ukazovat s tetováním. Do té doby, zvláště u ženy, to nebylo vůbec běžné. V současnosti je tetování vnímáno jako umění a forma sebevyjádření, forma odlišení se od ostatních. Nicméně stereotypy spojované s potetovanými jedinci stále přetrvávají, bohužel.

Podívejte se na 100 let tetování ve třech minutách:

Video se připravuje ...
Kdysi trestanecký cejch, dnes symbol individuality. Tetování • VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=mZ4Doat2BWQ

Autor: luh