Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na levné laky na nehty! Způsobují alergie, bolesti hlavy i rakovinu

Video se připravuje ...
Jaký vliv má lak na nehty na zdraví? Budete nemile překvapeni!
VIDEO: brightside.me
6. června 2017 | 06:00

Bez nalakovaných nehtů nevycházíte z domu? Pokud je tomu tak, měla byste zpozornět. Uvědomila jste si někdy, že lak na nehty může být zdraví škodlivý? 

Zajímáte se o to, co jíte, používáte přírodní kosmetiku a snažíte se dodržovat zdravý životní styl? Lakujete si nehty? Pak byste se měla zamyslet také nad tím, jaké laky na nehty používáte. Pokud vás nikdy nenapadlo, že by lak mohl škodit tělu, nejste rozhodně sama.

Nicméně po zhlédnutí tohoto videa budete mít chuť vyházet všechny laky, které jste si kdy pořídila:

Video se připravuje ...
Jaký vliv má lak na nehty na zdraví? Budete nemile překvapeni! • VIDEO: brightside.me

Ještě než propadnete depresi, nebojte se, nemusíte se vzdávat krásných barevných a hlavně upravených nehtů. Je však důležité si dávat pozor na složení laků a v tomto případě se vyplatí připlatit si! Ve složení laku se vyhněte této pětici látek: dibutyl ftalát, formaldehyd, toluen, kafr, formaldehydové pryskyřice. Laky, které tuto pětici neobsahují, se nazývají 5-free a většinou mají toto označení na obalu. Na trhu najdete i 3-free laky, které neobsahují pouze toxické trio: dibutyl ftalát, formaldehyd a toluen.

Právě typický zápach má na svědomí formaldehyd. Je to karcinogenní látka, která může způsobit dýchací potíže, štípání v krku, dermatitidu, podráždění pokožky, křeče nebo vést k rakovině. Toluen chrání pigment laku a zajišťuje, aby byl povrch hladký. Bohužel na tělo příznivé účinky rozhodně nemá. Může způsobit mdloby, bolesti hlavy nebo nevolnost. Tato toxická látka zpomaluje vývoj plodu, proto je lakování nehtů potenciálně nebezpečné pro těhotné a kojící ženy. 

Dibutyl ftalát zabraňuje tomu, aby lak popraskal. Způsobuje ale gynekologické potíže, problémy dýchacího aparátu a poruchy žláz s vnitřní sekrecí. Tyto ftaláty jsou v některých lacích nahrazeny trifenyl fosfátem, ale ten našemu zdraví také neprospívá. Jedním problémem jsou laky na nehty, ale tím dalším jsou také odlakovače. Jsou v nich rozpouštědla, která mohou způsobovat alergie, a to nejen na rukou. V extrémních případech také můžou zapříčinit poškození plodu nebo i potrat.

V dnešním světě na nás, bohužel, číhá zlo v podobě chemikálií na každém rohu, ale pokud si můžeme alespoň trochu té chemie odepřít, měli bychom to zkusit. Místo levných laků skutečně investujte do kvalitnějších a předem si zkontrolujte složení.

Které laky se nemusíte bát používat? Jednotlivé značky najdete ve fotogalerii:

Autor: luh