Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete dokonalou pleť bez nedostatků? Naučte se používat korektor

20. listopadu 2013 | 09:30

Kruhy pod očima, nesourodý tón pleti, pupínky nebo červené skvrny - se správně zvoleným korektorem zvládnete bez problému zamaskovat všechny z nich. Naučte se ho používat správně a nad nedokonalostmi pleti máte vyhráno.

Nedokonalostem předcházejte

Základem bezchybné pleti je samozřejmě prevence. Jistě vám nemusíme říkat, že chladnější dny dávají vaší pleti zabrat a neměla byste proto zapomínat na její ochranu. Používejte pleťové krémy s ochranným SPF faktorem, který se dokáže bránit proti ostrému zimnímu slunci.

Duo korektorů, NARS, info o ceně v obchodě
Autor: archiv firem
Úplnou samozřejmostí je také důkladné večerní odlíčení obličeje a následná péče v podobě hydratačního nočního krému. Póry se tak nemají šanci ucpávat a vaše péče vás odmění krásnou a zdravou pletí.

Když už se ale nějaké nedostatky objeví, nemusíte zoufat. Stačí se naučit správně používat korektor a zahrnout jej do svého každodenního líčení. Na výběr máte z celé škály barev i konzistencí.

Barevné korektory

Paletka korektorů Allround, Catrice, 89,90 Kč
Autor: archiv firem
Možná vás vyděsí, že kromě tělových a růžových odstínů naleznete na trhu také korektory žluté a zelené. Většinou se neprodávají samostatně, ale bývají součástí celé paletky korektorů. Nemusíte se ale být, že byste je nevyužila!

Zelené korektory se totiž báječně hodí k neutralizování načervenalých míst na pleti. Jsou tedy ideální na červená místa, která vám po zahojeném pupínku zůstanou někdy i celé týdny. Žlutý korektor je pro změnu báječným pomocníkem, když bojujete s nafialovělými kruhy pod očima nebo prasklými žilkami v obličeji.

Paleta korektorů pro zakrytí různých vad pleti Avon Proffesional, 199 Kč
Autor: archiv firmy
Nevěříte-li svým líčícím dovednostem, nebo nechcete mít v kosmetické kabelce více druhů korektorů, zvolte si jen jeden, v odstínu vaší pleti. Pamatujte ale, že na kruhy pod očima je vždy vhodnější použít korektor o odstín světlejší, aby tmavá místa opticky rozzářil. Vždy byste tedy měla mít v po ruce alespoň dva odstíny korektoru - jeden v tónu vaší pleti na pupínky a jeden světlejší na kruhy pod očima.

Tekutý nebo tuhý?

Sada korektorů pro maskování tmavých kruhů pod očima, Bobbi Brown, info o ceně v prodejně
Autor: archiv firmy
Obecně platí, že tuhé korektory se hodí spíš na nedostatky pleti, zatímco tekuté na kruhy pod očima. Zatímco těmi tekutými nebo krémovými ale můžete zamaskovat i pupínky, tuhé pod oči nikdy nenanášejte. Citlivé oční okolí by zbytečně vysušily, zvýraznily by vrásky a navíc jsou zbytečně hutné, takže by nikdy nepůsobily přirozeně.

Tekutý korektor a rozjasňovač pleti Touche Éclat, Yves Saint Laurent, 1050 Kč
Autor: archiv firmy
Tekuté a krémové korektory mají oproti těm tuhým ještě jednu výhodu - snadno si je na hřbetu ruky namícháte společně s make-upem, takže lehce vytvoříte odstín, který bude ve vašem celkovém líčení působit ještě přirozeněji.

Jak je nanášet

Korektory můžete na obličej nanášet štětcem, kterým je skvěle zapracujete, ale poslouží vám i vaše prsty. Neroztírejte je ovšem jako make-up, ale do pokožky je lehce vklepávejte. Docílíte tak přirozenějšího vzhledu.

Kosmetický štětec na korektor H60, Hakuro, 89 Kč
Autor: archiv firem
Můžete je použít hned na podkladový krém, nebo bázi, ale lepšího efektu docílíte, když korektor aplikujete až na make-up. Nedokonalosti tak budou totiž kryté hned dvakrát a navíc sama zjistíte, že některé nedostatky skryje už make-up samotný.

Stejně jako u všeho, i u korektorů platí, že méně je více. Začněte proto s malým množstvím a podle potřeby ho zvyšujte. Pokud byste si korektoru nanesla příliš, bude mít tendenci ulpívat do mimických vrásek a přivodil by vám víc škody, než užitku.

Autor: Brigita Zemen