Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Téma v Ulici: Starost o nemocné rodiče může pořádně potrápit! Co dělat, to radí odborník!

10. listopadu 2021 | 06:00

Jaké to je mít doma maroda, který má pocit, že je všem na obtíž, to asi zná nejeden z nás. Starat se o starší rodiče a především v období, kdy sami toho moc nezmohou, bývá mnohdy téměř noční můra. Rodiče nechtějí dělat problémy, ale tím, že se brání pomoci, je spíš přidělávají. V seriálu Ulice otevírají i tuto kapitolu a níže se můžete dočíst o radách odborníka, jak se s něčím takovým vypořádat!

Zdravotně handicapovaný Luboš se před pár dny nastěhoval i přes svou nevoli k synovi a jeho rodině se dvěma malými dětmi. Karle a Márovi tím odpadla spousta komplikací spojených s péčí o něj, přesto ale nemají zdaleka vyhráno. Luboš se totiž tak snaží o soběstačnost, až je z toho další slušný malér, který se dotkne celé rodiny…

Luboš (Rostislav Novák st.) se operaci artrózního kolene nejprve vyhýbal, aby se mohl starat o svou partnerku Věrku (Milena Steinmasslová), jež byla po operaci srdce. Tím se ale Lubošovy zdravotní potíže natolik zhoršily, že se už na nohu pomalu nepostaví. Brzy po Věrčině odjezdu do lázní se ukázalo, že sám doma zůstat nemůže, byť mu Věrka navařila do zásoby. Poté, co upadl a zůstal bez pomoci několik hodin, s ním syn Mára (Kryštof Rímský) již nediskutoval. Jednoduše ho naložil do auta a odvezl k sobě domů, aby se o něj s manželkou Karlou (Markéta Stehlíková) postaral a aby ho měli stále na očích.

Tento týden v Ulici:

Video se připravuje ...
Tento týden v Ulici: Štefanova podlá zrada, Lumírův pád na dno a Luďkův ďábelský plán • VIDEO: tv Nova

Pro osmašedesátiletého Luboše to je hodně nekomfortní situace. Má pocit, že mladým jen překáží a je jim na obtíž. Čím více se snaží o soběstačnost a zamlčuje spoustu věcí, jež se bezprostředně týkají jeho fungování a zdravotního stavu, tím více starostí všem paradoxně přidělává. Podle Jaroslava Lormana, ředitele organizace Život 90, která seniory v jejich samostatnosti podporuje, se jedná o poměrně častý jev. „Senioři a seniorky si nejčastěji přejí i ve stáří žít ve svém vlastním domově, protože tam se cítí nejlépe a nacházejí se v přirozené síti svých podpůrných vztahů. Pokud ale už jejich síly nestačí, potřebují pomoc druhé osoby a jejich nejbližší jsou stále ještě v produktivním věku a chodí do práce, jsou nejlepším řešením terénní sociální služby,“ říká Lorman.

Takové řešení by jistě pomohlo i Karle a Márovi, kteří vedle svých nemocných rodičů pečují i o dvě malé děti. S orientací v nabídce terénních služeb mohou mimo sociální odbory a obecní úřady pomoct i bezplatná poradenská centra. „Poradenské centrum provozujeme i v Životě 90. Pomůžeme s orientací v systému sociální péče a poradíme, kde a jak zažádat o příspěvek na péči či další možné dávky,“ seznamuje s jednou z aktivit organizace její ředitel a dodává: „Poskytujeme i další služby, jako jsou pečovatelská služba, senior telefon nebo tísňová péče, která dává svým uživatelům a uživatelkám jistotu toho, že v případě pádu nebo náhlého zhoršení zdravotního stavu se jedním stisknutím tlačítka spojí s naším dispečinkem, který jim zajistí pomoc. Tato služba je proto velkou úlevou i pro pečující, kteří mohou chodit v klidu do práce a mají jistotu, že o jejich blízkého je postaráno.“

Luboš se doma u mladých i docela nudí, a navrch začíná mít roupy. Když dostane chuť na čerstvě točené, nelení a vyšle do hospody se džbánkem Vojtu (Felix Šrámek), který je s ním právě doma. Odtud je to už jen krůček k sérii občas úsměvných malérů, jež se začnou řetězit jeden za druhým, až Karle s konečnou platností povolí nervy. Záhy ji to však zamrzí, neboť Luboš ještě zdaleka neřekl poslední slovo… Jak se to u Marečkových vyhrotí?