Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sendvičová generace. Jaké je to starat se o rodiče, děti i dům?

10. září 2021 | 06:00

Pečujete o rodiče, chodíte do práce, hlídáte vnoučata a jste stále k dispozici. Takhle žijí příslušníci sendvičové generace, kteří pečují o své blízké, ale na sebe jim nezbývá čas…

Typickým příkladem sendvičové generace je kdokoli mezi zhruba pětatřiceti až pětašedesáti lety. Jde o lidi, kteří pečují o osoby ze dvou různých generací, a většinou se to týká žen, které vykonávají péči „sendvičově“ – chodí do práce, starají se o své staré rodiče a pomáhají s vnoučaty, nebo ty, které pečují o malé děti a zároveň vypomáhají více svým rodičům nebo rodičům partnera.

Změna rolí

Role, kdy se z opečovávaného dítěte stane de facto pečovatel o své rodiče, může být zpočátku postupná a nenápadná. Může začít maličkostmi. Nejdřív pomáháte s nákupy, doprovodem k lékaři… Pak se nároky na péči začínají zvyšovat a vy máte mnohem více úkolů a povinností. Od pomoci s hygienou přes přípravu jídla po podávání léků nebo řešení zdravotního či psychického stavu jednoho z rodičů.

Myslete i na sebe

Zvládat dlouhodobě toto zatížení je velmi náročné a obtížné. Může to začít různými signály, narůstá únava, vyčerpanost, frustrace, někdy i pocit bezvýchodnosti, a příslušníkům sendvičové generace může postupně začít „docházet dech“. Je proto důležité, abyste na to nebyla sama, mohl vás občas někdo zastoupit a odlehčit vám. Proto doporučujeme, pokud to jde, kontaktovat další příbuzné a pokusit se péči rozdělit. Domluvte se na tom, jak se všichni mohou na péči podílet. Zkrátka se pokuste delegovat úkoly i na další osoby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová