Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tyhle celebrity zvládnou i nezvladatelné! Podpořily projekt, který vás dojme

7. listopadu 2021 | 06:00

14 zvučných jmen českého showbyznysu podpořilo projekt ve snaze zachránit jedinečné československé vlčáky. Končí totiž v Záchranné stanici v Adamově, která je jedinou svého druhu u nás a na Slovensku. Proč jsou tito majestátní psi v ohrožení a jakým způsobem je podpořily celebrity?

Psi tohoto plemene do záchranné stanice vozí ze všech koutů Evropy nejčastěji s tím, že jsou agresivní a nezvladatelní. Majitelé záchranky Soňa a Vojta psům pomáhají žít dál, poskytnou jim nejen potřebnou lékařskou péči, ale také čas na socializaci a převýchovu. Teprve tehdy, když je jejich fyzický i psychický stav stabilní, mohou je začít navštěvovat případní zájemci. Ti delší čas jezdí na návštěvy, aby si na sebe se psem zvykli.

Celý proces je zdlouhavý a ne vždy se šťastným koncem. Lidé totiž často touží po kráse vlka, ale už si neuvědomí, že v něm nedříme povaha pudla. Proč je toto plemeno tolik svéhlavé a náročné na výchovu? „Československý vlčák je velmi aktivní a inteligentní pes. Nikdy nebude plnit bezduché povely pro nic za nic. Potřebuje stejně aktivního pána, jako je on sám. Je vytrvalý a odolný vůči nepřízni počasí, je vhodný pro sportovní kynologii stejně jako pro výstavy, avšak pokud víte, že se psovi nechcete plně věnovat po celý jeho život, tohle plemeno si určitě nepořizujte. Mají silný smečkový pud, přilnou k pánovi a své rodině a změnou trpí. Nesmírně důležité body při výchově československého vlčáka jsou socializace, pozitivní přístup k výcviku a vaše důslednost. V opačném případě tito psi mohou naznačit, že jsou vůdci smečky, a chovat se nepředvídatelně, nezvladatelně, v určitých případech až agresivně. Platí tedy základní pravidlo: jaký pán, takový pes,“ vysvětluje předsedkyně spolku Psí šance Jana Klouparová.

A právě nezisková organizace Psí šance, z.s., která pomáhá zvířatům, zejména pak psům, má na svědomí projekt Jedinečný kalendář, jenž posiluje povědomí o kalendáři jako takovém, ale především o tom, proč si právě toto plemeno (ne)pořídit.

Uvnitř něho můžete spatřit 14 českých celebrit spolu se 14 československými vlčáky. Zapojili se například herečka a zpěvačka Hana Holišová, profesionální tenistka Karolína Plíšková, zpěvačka a skladatelka Olga Lounová, moderní pětibojař David Svoboda, herečka Barbora Seidlová či sportovní komentátor a moderátor Michal Hrdlička.

Na půvabné fotografie se můžete podívat v naší fotogalerii:

Výtěžek z kalendáře již každoročně putuje na provoz Záchranné stanice v Adamově, jelikož jeho náklady jsou velmi vysoké. Koupí kalendáře můžete majestátní psy podpořit i vy!

Autor: Žaneta Podlahová