Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Natáčení v bordelu, svatba, první scéna. Nestárnoucí Vlasta Pešek vzpomíná na 15 let v Ulici

22. července 2020 | 06:00

Rudolf Hrušínský (73) hraje v seriálu Ulice Vlastu Peška a se seriálem je spojen už celých dlouhých patnáct let. Vlasta Pešek je velmi oblíbená postava a za tu dobu už prošel několika důležitými milníky. Pojďte si s Rudolfem připomenout, co má všechno za sebou a jak s ním šel čas. Tohle je Ulice z jeho úhlu pohledu.

Po patnácti letech

„Jsem strašně rád, že jsem v Ulici od začátku a že jsme přitáhli takový počet věrných diváků, kteří se těší na každé další vysílání. Jsem rád, že se Ulice stala součástí jejich života, a doufám, že to tak bude i nadále. Co se týká mojí role – víte, je velice zajímavé, že Vlastimil Pešek vypadá úplně přesně stejně jako já. Je stejně hubenej. Stejně kudrnatej. A stejně vtipnej. Takže když Peška bolí záda, tak mě bolí taky. A je to i naopak. Po těch 15 letech už jsme s Vlastou jeden člověk."

První scéna

„No je to 15 let, takže já už si to moc nepamatuji, ale pamatuji si, co mě tenkrát překvapilo. Jednak nádherné kulisy, které byly v Ulici postavené. A pak také spousta textu k učení. Toho textu bylo tolik, že jsem měl pocit, že se z toho prvních pár dnů zblázním. Mohlo to být třeba 40 stran textu. A to je opravdu hodně.“

Rybaření v Ulici

„Já jsem kdysi býval vášnivý rybář. Dnes už jsem jen rybář. Tohle bylo krásné natáčení. Byla tam skvělá společnost. A byli jsme u rybníka, kde byla spousta ryb, které braly. Takže jsem si tam i během natáčení docela pěkně zachytal.“

Miriam

„Natáčet s paní Maciuchovou bylo potěšení. Vždycky je potěšení, když jste na place s herečkou takového formátu. A s ní se hraje cokoliv naprosto skvěle. Dostává to naprosto jiný rozměr, než když to hrajete s někým, kdo neumí hrát. Když se Hanka rozhodla dát si pauzu, mrzelo mě to. Naštěstí jsem si našel stejně skvělou ženu.“

Seznámení s Amálkou

„Tak to jsem taky zapomněl, že jsme se viděli poprvé, když měla hlavu strčenou v popelnici. S Danou se hraje bezvadně. Teď po těch letech na sebe slyšíme a víme, co ten druhý řekne nebo neřekne. A když to neřekne, tak ona má ten dar, že to řekne třeba i za mě.“

Nemocný kolega

„Přestože byl Bořek (Bořivoj Navrátil) velice těžce nemocný, byl vždycky perfektně připravený a text sypal z rukávu. Přesto bylo vidět, že mu každé slovo dělá veliké utrpení. Musím smeknout před tím, co dokázal. Vzpomínám na naše poslední natáčení. Bylo hodně dojemné a těžké. Všichni jsme věděli, že je to naposledy, kdy máme tu čest tam s ním být. Je to od něj veliké hrdinství, že to natočil.“

Adriana striptérka

„Bylo to natáčeno v pravém bordelu. Ta atmosféra byla dokonalá. Ale o to ani tolik nešlo. Byl to díl, který byl perfektně napsaný, bylo o čem hrát a každé slovo mělo hluboký význam.“

Svatba s Amálkou

„Na svatbě v momentě, kdy mám říct ano, mi zabere ryba. Myslím, že to byl skvělý nápad a svatba tím dostala úplně jiné obrátky. Myslím, že to je velice vtipné a dobře se na to kouká.“

Adrianino miminko

„Jsem zvědavý, jestli tohle miminko se mnou bude za pár let vést dialogy. A bude z ní velká ženská, jako se mi to stalo s jinými dětmi z Ulice.“

Zásadní momenty v Ulici

2005

V první sezoně poznali diváci Ulice Vlastimila Peška, správce činžovního domu, který vychovává svou vnučku Adrianu.

2006

Dochází ke sblížení s Miriam Hejlovou, jak jinak než na rybách. Vedle toho Pešek zjišťuje, že Adriana experimentuje s přípravky na hubnutí, které jí prodává dealer drog.

2007

Vlastu trápí zdraví, nejen jeho, ale i Adrianino, ta totiž trpí poruchou příjmu potravy. Naštěstí je mu oporou Miriam Hejlová.

2008

Pešek a Hejlová si jsou čím dál tím blíž. Tentokrát je Pešek oporou Miriam, když řeší problémy ve škole. Miriam se nakonec přestěhuje do jeho bytu. Vlasta začíná pracovat jako školník.

2009

Pešek se snaží vyvrátit nařčení, že byl agentem StB. Hejlová se kvůli tomu dokonce na nějaký čas odstěhuje. Ale naštěstí se ukáže, kde je pravda, a koncem roku přijme Miriam Vlastovu v pořadí druhou žádost o ruku. Na Vánoce 2009 porodí Gábina v bytě Peška svého prvorozeného syna.

2010

Do Ulice přichází Cyril, otec Jardy Hejla, který zamíchá s kartami osudu. Hejlová se rozhodne opustit Vlastu a zruší svatbu. Ten se z toho nemůže dlouho vzpamatovat. Trpí depresemi, pálí za sebou mosty. Miriam opouští Ulici. Po prázdninách se Pešek vrací jako školník do školy a je oporou těhotné Lence.

2011

O jeho srdce začne bojovat Růža s Nyklovou. Seznamuje se s Amálkou, která o něj pečuje, když je nemocný s boreliózou. Hejlová se vrací zpět do Ulice.

2012

Hejlová předává Peškovi zásnubní prsten, který od něj dostala. Do Ulice se po letech vrací Adriana společně se svou matkou Klárou, která chce od Peška získat dům. Pešek začíná chodit s Amálkou, nejprve tajně, ale později se k němu nastěhuje.

2013

Pešek zjistí, že Adriana si vydělává tancem u tyče, a později i to, že Adriana lítá v drogách. Správu domu převezme dcera Klára, která svým počínáním pěkně znepříjemní život všem nájemníkům.

2014

Peškova jediná dcera Klára tragicky zemřela. Adriana se pak nastěhovala do jejího bytu. Pešek požádal Amálku o ruku, ty se za něj téhož roku provdá.

2015

Pešek pomáhá Adrianě s pátráním po jejím otci, tím je alkoholik Evžen. Tomu je později oporou, když se pokouší bojovat se svou závislostí.

2016

Pešek přepisuje na Adrianu celý dům jako svatební dar. Má to jednu podmínku – Peškův byt budou mít Pešek i Amálie nadosmrti. Adriana svatbu s Eddiem ruší pár dní před obřadem kvůli jeho provalené nevěře.

2017

Pešek učí Amálku po letech jezdit autem a zároveň začíná žárlit kvůli Pavlátovi. Adriana se po rozchodu s Eddiem vrací do starých kolejí a opět lítá v drogách. Pešek a Evžen se jí snaží pomoct.

2018

Pešek odmítá bydlet s vypočítavým Robertem, manželem Adriany, v jednom domě a hledá si byt! Adriana Roberta nakonec prokoukne, ten ji ale obere o dost peněz a záhy tragicky umírá. Adriana se kvůli tragické nehodě vypočítavého manžela pokusí o sebevraždu a pak se rozhodne pro nový začátek v Austrálii. Do Vlastova života se po letech vrací sestra Marie a její dcera Blanka. Sourozenci se usmiřují, Pešek se dozvídá, že Marie bojuje s rakovinou.

2019

Marie a Vlasta nakupují starožitnosti. Jenže jeden z kšeftů jim nevyjde. Ukáže se, že koupili falzifikát. Adriana volá z Austrálie a představuje svou dceru Kláru. Pešek ani netušil, že byla Adriana těhotná. Ta na Vánoce přiletí i s Klárkou z Austrálie. Pešek se nedokáže smířit s tím, že Marie má vztah s Jolanou.

2020

Pešek začíná akceptovat Mariin vztah s Jolanou. Je velkou oporou Evženovi, jenž je jedním z hlavních podezřelých z brutálního napadení Mastného a jenž později začíná bojovat o Blanku s jejím stále ještě manželem, který ji chce získat zpět.