Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pololetní vysvědčení se blíží! Proč nemá smysl děti trestat?

děti a škola
17. ledna 2014 | 14:00

Přiznejme si to, rodič, který sleduje prospěch svého dítěte a zajímá se o jeho studijní výsledky, nemůže být na konci pololetí nějak překvapen tím, co vidí na vysvědčení. I když ale o špatných známkách víte, vidět je černé na bílém, může být opravdu šok.

Poslední týden před vysvědčením už žádné z dětí se svými známkami nic nenadělá, naštěstí se ale jedná jen o pololetní výsledky a po prázdninách bude čas vše zlepšit a dohnat. Vše ale závisí na motivaci, chuti být lepší a také na přístupu rodičů.

Nejedná se o tragédii

„Pololetní vysvědčení, pokud je špatné, by rodiče i děti měli brát jako vztyčený ukazováček. Nejedná se o žádnou tragédii, ale spíše o takový mezník, u kterého by se měli všichni zastavit a zamyslet se nad tím, jak v dalším půlroce pracovat lépe,“ říká Olga Vejvodová, učitelka na 1. stupni Základní školy.

děti a škola
Autor: Shutterstock.com
Povinnosti leží nejen na dítěti

Při neúspěchu rozhodně děti netrestejte a už vůbec ne fyzicky. Naopak je důležité je motivovat k lepším výkonům. Pokárejte je za to, že se málo snažily, ale dodejte, že víte, že mají na víc. Nezapomeňte ale za každou výtkou dítě povzbudit a pochválit jej i za malou snahu. „Rodiče by nad špatnými výsledky svého dítěte měli přemýšlet také nad tím, co pro jeho prospěch udělali oni. Posílat dítě sednout si k učení, není to, co by ho mohlo povzbudit,“ říká další z učitelek Renata Kadlecová a dodává, že spousta dětí se ani neumí učit, nad knihami jen sedí a nevědí, co mají dělat. Je tedy zapotřebí vyhradit si pro ně čas a pomoci jim.

O špatných známkách si promluvte

Nemusíte čekat na okamžik, kdy dítě ono vysvědčení přinese. Nad známkami si s ním sedněte hned a promluvte si o jeho pocitech. Zeptejte se jej, jak si chce hodnocení zlepšit, co podcenilo a v čem naopak myslí, že se sám nezlepší a bude potřebovat pomoc. Teď je totiž ten správný čas, zařídit doučování, soukromého učitele nebo si nad látkou sednout společně.

děti a škola
Autor: Shutterstock.com
Vyvoďte důsledky

Po takové analýze stanovte závěr, nastavte pravidla, kdy a jak se bude dítě učit. Stanovte například, že každý den od 4 do 5 hodin, se budete společně učit. V té době nedovolte dětem ani televizi, počítač nebo jiné aktivity, to bude čas vyhrazený jen a jen na školu. „Pro mnoho dětí je motivací už to, že jim s učením někdo pomůže,“ říká Olga Vejvodová.

Sedmero pro rodiče nespokojené se známkami dětí

1. Pololetní vysvědčení není tak důležité, jako to konečné. Nestresujte ani děti, ani sebe a místo výčitek se s nimi vrhněte na učení. V další polovině roku mohou známky výrazně zlepšit.

2. Za špatné známky děti netrestejte. Zamyslete se spíš nad tím, jak mu v dalším půlroce pomůžete se zlepšit. Klaďte mu ale reálné cíle.

3. Vytočilo vás pololetní vysvědčení do ruda? Než začnete bouřit, rozdýchejte to! S dítětem si pohovořte až s časovým odstupem a hlavně chladnou hlavou.

učení
Autor: Shutterstock.com
4. Uznejte snahu dítěte, i tu malou.

5. Nesnažte se srovnávat svou ratolest s dětmi vaší kamarádky. Každé z nich je individualita a tak se k němu musí přistupovat. Vaše dítě by navíc mohlo mít pocit, že jej nemáte rádi.

6. Nikdy nevyslovujte větu „S takovým vysvědčením se domů nevracej“ nebo „Nechoď mi na oči“. Dítě by to mohlo vzít vážně.

7. Zapomeňte na fyzické tresty!

Tip

Potřebujete se poradit ohledně vaší ratolesti? Zkuste Rodičovskou linku, která je od pondělí do čtvrtka od 13:00 do 19:00 a každý pátek od 09:00 do 15:00 určena právě dospělým, kteří si nevědí rady.