Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Možná jste těhotná a nevíte o tom: Tohle jsou důvody proč to nepoznáte

Těhotenství některé maminky dlouho nerozpoznají.
17. července 2013 | 10:23

Také čas od času zaznamenáte v médiích případ, kdy žena porodí miminko a ani neví, že je těhotná? Zdá se vám to nepravděpodobné? Jenže věřte, že některé ženy opravdu nemusejí poznat, že jsou v jiném stavu.

Jen málo žen nepozná, že jsou těhotné až do úplného porodu, většina těch, které mají tzv. nerozpoznané těhotenství zjistí svou graviditu nejpozději do 20.týdne, kdy už jim miminko skoro buší na pupek.

Výkyvy hmotnosti v běžném životě

Často jsou těhotenstvím překvapeny věčné dietářky, jejichž váha neustále kolísá nahoru a dolů. Proto si ani nevšimnou nabíraných těhotenských kil a považují je jen za své dietní chyby nebo naopak kvůli dodržování diety nemusejí ani příliš nabírat. Zdravá žena s bmx mezi 18-24,9 přibere během těhotenství na váze v průměru 11-15 kilogramů, pokud ale trpí žena nadváhou a velkým množstvím tuku v oblasti břicha, nemusí o svém těhotenství vůbec vědět.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Falešně negativní těhotenský test

Domácí těhotenský test funguje na základě hormonu hCG v moči, jehož zvýšená hladina signalizuje graviditu. Stejně tak, jako může být test mylně pozitivní, může ukázat i nepravdivý negativní výsledek. Může to být způsobeno tím, že je například prošlá záruční doba, je použit špatně nebo příliš brzy. Odborníci proto doporučují udělat si těhotenský test až týden po první vynechané menstruaci a nespoléhat se jen na jeden, ale udělat si rovnou dva od různých výrobců. Pokud je i tak test negativní a přesto žena pociťuje těhotenské příznaky, měla by se obrátit na svého gynekologa.

Hladký průběh těhotenství

Ne všechny ženy zažívají ranní nevolnosti, záchvaty podivných chutí nebo výkyvy nálad a únava. Některé těhulky tak díky absenci těchto příznaků nemusejí těhotenství rozpoznat. U jiných se nevolnost sice dostaví, ale v průběhu dne nebo v noci a tak si ji ženy spojují ne s jiným stavem, ale spíš se špatným jídlem.

Zdravotní stav svého dítěte máte ve svých rukách
Autor: Shutterstock
Nevynechaná menstruace

Myslíte si, že těhotenství poznáte podle toho, že nedostanete menstruaci? Sice to není příliš častý jev, ale špinit nebo drobně krvácet může žena jak během první, tak i během druhé poloviny těhotenství. Způsobeno je to špatně a nízko položenou placentou, zánětem děložního hrdla nebo například polypy. Krvácení je v takovém případě velice nepatrné, ale protože díky užívání antikoncepce se běžně menstruační cyklus zkracuje a snižuje se jeho intenzita, nemusí to být ženě vůbec nápadné.

Neaktivní dítě

Některé děti se v bříšku vrtí jako na obrtlíku, jiné jsou tak klidné, že jejich pohyb může maminka považovat jen za střevní potíže. Dítě také může ležet v poloze, kdy je těžké jeho pohyby zaznamenat, většinou je umístěno v dolní části dělohy.

Léky nouzové antikoncepce budou od pondělí volně v lékárnách bez předpisu
Autor: profimedia.cz
Nevynechaná antikoncepce

Ženy, kterým se nestalo, že by zapomněly na antikoncepci, si ani nepřipouštějí, že by bylo možné, aby otěhotněly. Jenže i když jsou moderní antikoncepční metody velice spolehlivé a účinné, občas se stane, že zkrátka selžou. Na vině přitom nemusí být jejich závada, ale například špatné používání. Proč si myslíte, že byste měly pilulku polykat každý den ve stejnou dobu? Delší prodleva samozřejmě zvyšuje riziko neúčinnosti. Spolehlivost antikoncepčních pilulek i nitroděložních metod, snižují i některé léky jako antibiotika apod.

Chcete otěhotnět? Nebo naopak ne? Vyzkoušejte Lady-Q!