Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jste těhotná? I tak můžete vyrazit na dovolenou

Těhotenství není důvod, proč byste si neměla užít zaslouženou dovolenou.
5. srpna 2013 | 12:30

K létu dovolená zkrátka patří, tak proč byste si ji měla odpírat jen proto, že čekáte miminko. Na cestu k moři i k jihočeskému rybníku se můžete vydat bez obav, jen je zapotřebí dodržovat určitá pravidla, díky nimž se snižují rizika, jako předčasný porod, potrat nebo jiné těhotenské komplikace.

Než si vybere dovolenou, pořádně si promyslete, jakou destinaci zvolíte. S těhotenským bříškem byste se měla vyhýbat rozvojovým zemím, zemím s vysokým výskytem nebezpečných nemocí (malárie, spavá nemoc..apod.) a také subtropickým a tropickým oblastem, kde jsou potřeba zvláštní očkování.

Pozor na nadmořskou výšku

Vzhledem ke svému stavu by každá maminka měla také dávat pozor, v jaké nadmořské výšce leží destinace, kterou chce navštívit. Za rizikovou se považuje výška nad 2 500 mn.n.m., kde hrozí nedostatečný přísun kyslíku dítěti.

Porod v hypnóze může být bezbolestný
Autor: Shutterstock.com
Zapomeňte na adrenalin, miminko chce klid

Během těhotenství zapomeňte na dobrodružné cestování na vlastní pěst. Za případné zdravotní komplikace to rozhodně nestojí. Raději se vydejte s cestovkou do míst, kde najdete lékařskou péči a hlavně komfort, který nastávající maminky potřebují.

Jak cestovat

Informujte o svém zdravotním stavu personál, požádejte o místo v uličce, nechte si přinést polštářek a dostatečné množství tekutin. Na cestu si oblékněte pohodlné volné oblečení, které vás nějak nebude omezovat v pohybu či škrtit.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Cesta autem: Nejpohodlnějším dopravním prostředkem pro těhulky je asi auto. Po cestě jste svým vlastním pánem a můžete si zastavit, když potřebujete, nejméně by to mělo být ale každé dvě hodinky.

Během jízdy by nastávající maminka měla být vždy připoutaná, spodní část pásu by měla být vedena pod bříškem na horní části stehen. Horní část pásu by také neměla být vedena přes bříško, ale mezi prsy a horní část ramene. Při cestování na předním sedadle, je dobré posunout jej dál od palubní desky, popřípadě naklonit dozadu.

Cesta autobusem a vlakem: Jestliže musíte cestovat hromadnou dopravou, vyberte si raději než autobus vlak. Na rozdíl od autobusu, kde vám řidič nezastaví kdykoliv potřebujete, ve vlaku si můžete odskočit, projít se pohodlně uličkou nebo se protáhnout.

Cesta letadlem: Než se vydáte na letiště, poraďte se s lékařem, zda je to ve vašem stavu bezpečné. Ideální dobou pro leteckou přepravu je druhý trimestr, kdy je nejnižší riziko potratu nebo předčasného porodu. Většinou budete muset letecké společnosti předložit lékařské potvrzení o vašem zdravotním stavu.

Během letu si nechte pásy připoutané, kvůli možnosti turbulencí. Odpoutejte se jen v případě, že se chcete během letu projít po uličce. Na cestu letadlem si oblékněte kompresivní punčochy, které snižují riziko vzniku žilní trombózy. Na cestu si zujte boty i ponožky, abyste měla opravdové pohodlí.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Dovolená s bříškem má svá pravidla

1. Při cestování v těhotenství si rozhodně nezapomeňte těhotenský průkaz, jsou v něm zapsány všechny údaje o vašem stavu a předpokládaný termín porodu.

2. Noste s sebou seznam telefonních čísel a kontaktních osob pro případ zdravotních komplikací, kde by nemělo chybět číslo na delegátku vaší cestovní kanceláře. Stejně tak byste u sebe měla mít seznam zdravotnických zařízení v dané lokalitě.

3. Během těhotenství tělo nadměrně zadržuje vodu, proto je důležité dodržovat pitný režim.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
4. Nevystavujte se příliš slunci, zvláště ne mezi 11 a 15 hodinou, kdy je záření nejsilnější.

5. Nezapomínejte se pravidelně mazat opalovacím krém s nejvyšším ochranným faktorem, a to i když nejste zrovna na pláži.

6. V těhotenství by se nastávající maminky rozhodně měly vyvarovat adrenalinovým zábavám. Platí to nejen o klasických adrenalinových sportech, ale také třeba o potápění. Navíc byste vše měla provozovat v doprovodu.

7. Víc než kdykoli dříve by těhulky měly dbát na hygienu, pít vodu jen z originálně uzavřených pet lahví a s ní i omývat ovoce a zeleninu, k mytí používat antibakteriální gel či roztok apod.

Video se připravuje ...