Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miminko za milión! 10 let se snažila otěhotnět, obětovala i dům

9. července 2013 | 07:00

Zázračné dítě! Tak přezdívají holčičce, která na svět přišla po deseti letech všech možných i nemožných pokusů, deseti umělých oplodněních. I když kvůli obrovským výdajům manželé přišli i o střechu nad hlavou, ničeho nelitují.

"Stálo nás to hodně peněz, ale ona stojí za každý vydaný cent. Je to náš zázrak, naše dcera," říká maminka Anna Binks (34) z britského městečka Hull.

Malá Esme se narodila na začátku tohoto roku, po dlouhém mnohaletém boji, který rodiče vyšel v přepočtu na více než milión korun. Museli prodat i dům, ve kterém bydleli, vzít si dokonce ještě úvěr.

"Byla to neuvěřitelně emocionální bitva, než se nám poštěstilo mít Esme. Mnohokrát jsme doufali, mnohokrát jsme zažili zklamání. Už jsme si mysleli, že nikdy nebudeme rodiči," prozradil otec Phil (40), který pracuje jako hasič.

7 marných pokusů

Malá Esme Binks je doslova vymodleným dítětem.
Autor: Facebook/Anna Binks
Annina bitva začala už v roce 2002, kdy se se svým tehdejším partnerem začali snažit o dítě. "Měl nějaké problémy s plodností, ale lékaři zároveň odhalili, že mám neprůchodné vejcovody, takže jsem věděla, že hned asi neotěhotním," prozradila.

Podstoupila první umělé oplodnění. Bohužel neúspěšně. Po nějaké době následoval druhý pokus, ale ani ten nevyšel. Od listopadu 2005 do dubna 2007 podstoupila dalších pět zákroků. Ani jeden z nich však nebyl korunován úspěchem.

Malá Esme Binks je doslova vymodleným dítětem.
Autor: Facebook/Anna Binks

Štěstí vystřídala bolest

"Po tom prvním zákroku jsem byla doslova natěšená, že se to podaří a já se stanu mámou. Když to nevyšlo, bylo to zničující. Pak, když selhal i druhý pokus, rvalo mi to srdce. Ale byla jsem rozhodnutá pokračovat. Chtěl jsem mít dítě víc, než cokoliv na světě," svěřila se Anna.

Lékaři nenacházeli vysvětlení. Nakonec mladé ženě poradili, ať uvažuje o adopci. Jenže ta to nechtěla vzdát. Ale selhal i další osmý pokus o umělé oplodnění.

Malá Esme Binks je doslova vymodleným dítětem.
Autor: Facebook/Anna Binks
"Už jsem nedoufala, že někdy budu maminkou, ale něco uvnitř mi říkalo, ať to nevzdávám. Vyzkoušela jsem snad úplně všechno. Potravinové doplňky, akupunkturu, někde jsem se dočetla, že nošení oranžových kalhotek podporuje plodnost, tak jsem si je pořídila. Byla jsem zoufalá," prozrazuje mladá žena.

V červenci 2008, po devátém pokusu, byla Anna konečně těhotná. Radost však záhy vystřídalo zoufalství. V 11. týdnu potratila. "To byla poslední kapka. Po všech těch letech snažení jsem otěhotněla, ale jen proto, abych své dítě vzápětí zase ztratila. Ta bolest byla příšerná."

Něco jako zázrak

Malá Esme Binks je doslova vymodleným dítětem.
Autor: Facebook/Anna Binks
Partnerský vztah už to neustál. O rok později pak Anna potkala svého současného muže Phila. V červnu 2011 se vzali a rozhodli se pro poslední pokus o umělé oplodnění. Zákrok proběhl v dubnu loňského roku a o dva týdny později těhotenský test ukázal dvě čárky.

"Byla jsem nadšená, ale zároveň jsem měla strach, že přijdu i o tohle dítě. Celé těhotenství, až po porod, jsem pořád byla vyděšená, že dcerku ztratím." Zdravá Esme ale s příchodem na svět nespěchala, narodila se přesně v termínu.

"Byl to nejúžasnější okamžik mého života, když se narodila a já jsem ji poprvé držela v náručí. Po deseti letech léčby neplodnosti, deseti umělých oplodněních a utraceném miliónu, jsem konečně měla svou zázračnou holčičku."