Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Genetická rarita: Sestry mají černobílé děti!

Šťastná rodinka pohromadě, zleva: maminky Sonia a Sharon, dvojčata Cameron a Kyle, společně se sestřičkami Kayleigh a Paige
7. října 2010 | 05:59

Lékaři říkají, že šance, aby se přihodila taková genetická náhoda, je jedna ku milionu. Britským sestrám smíšeného původu, Sonie Brown (40) a Sharon Harris (35), se narodily děti, kterým jejich maminky říkají černobílá zlatíčka.

Oběma se totiž narodilo jedno dítko s černými, kudrnatými vlásky a tmavou pletí, zatímco druhý potomek má kůži světlou a vlasy rovné, blonďaté. „Nejdřív přišel na svět Cameron a další věc, kterou jsme viděli, byl pár bílých nohou a bílý zadeček,“ popisuje Sonia porod dnes pětiletých dvojčat Camerona a Kylea.

A jejich sestřenice potkal stejně neobvyklý osud. Kayleigh (5) je světlého vzhledu, zatímco její starší sestřička Paige (7) tmavého. Otcové chlapců i holčiček jsou běloši. Lékaři říkají, že kombinace několika genů určuje odstín lidské kůže a barvu vlasů. Je tedy možné, že se smíšeným párům může narodit bílý nebo černý potomek. Záleží totiž na spojení dominantních a recesivních genů rodičů.

Autor: INT, shp