Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak chránit děti před útokem psa?

Snažte se vychovat psa tak, aby měl děti rád. Před cizím psem se radši mějte na pozoru, není ale třeba zbytečně reakce přehánět.
15. září 2010 | 10:37

Když pes zaútočí na dítě, je to bezpochyby příšerné neštěstí. Dá se tomu ale vlastně vůbec zabránit? Blesk.cz přináší pár tipů, jak útokům psů na děti předejít.

Jsou psi dětem nebezpeční?

Pro psa je poměrně těžké si na dítě zvyknout. Děti se totiž chovají jinak než dospělí – jsou hlasitější a jinak se pohybují. Důležité je psa pochválit, když se k dítěti chová hezky – pohladit ho nebo mu dát nějakou laskominu. Zvíře si tak zvykne, že takové chování je správné.

Jak navyknout psa na dítě, zvláště na novorozeně?

Zhruba čtyři týdny před termínem porodu je dobré svázat si například polštář. Pes bude zvědavý a bude ho chtít očuchávat. To se mu ale nesmí dovolit. Po pár dnech ho to přestane bavit a už si uzlíčku ani nevšimne.

Až budou miminku tak dva týdny, pes si ho může opatrně očuchat. Hlavně aby dítě nebylo pro psa tabu. Akorát se tím u zvířete vyvine nenávist a zášť. Pes by totiž zcela jistě dříve či později začal žárlit.

A jak ochránit starší děti?

Pokud ho dítě jen lehce pohladí, pes by měl dostat jednu dobrůtku, pokud dítě moc něžné není, dvě odměny, a pokud ho poplácá hodně neohrabaně, což se stává nejčastěji, tři pamlsky. Zároveň by ale potomkovi mělo být vysvětlováno, jak psa hladit správně.

Může zaútočit každý pes?

Pes se stane agresivním, má-li pocit, že něco musí hájit. Než pes kousne, svou potencionální oběť varuje mnoha znaky.

Jak poznat, že chce pes zaútočit?

Zvíře se upřeně dívá. Jeho pohled většinou směřuje k oblasti krku dítěte. Dále například krčí čumák, vrčí nebo štěká.

Co dělat, když je můj pes k dětem agresivní?

Netrestat! Pes si totiž bude dítě spojovat s negativy a příště se bude chovat stejně nepřátelsky. Lepší je zavolat ho k sobě, odvést jeho pozornost od dítěte, hrát si s ním. Také je dobré zjistit, co ho tak rozrušilo, Třeba ho dítě samo vyprovokovalo.

Jak zareagovat, pokud se k mému dítěti blíží cizí pes?

Odvrátit pozornost psa na sebe. Udělat krok k němu, není třeba před ním hned utíkat. A rozhodně nezvedat dítě do náruče. Pes se tím akorát rozdráždí a pak skočí na vás.

Chlapeček (2) přežil děsivý útok psa

Čtvrtého září letošního roku se stal jeden z nejhorších útoků psa na malé dítě za posledních pár let. Teprve dvouletý Angličan Joshua Mann byl převezen do nemocnice poté, co ho ošklivě napadla babiččina kolie. Ta chlapce pokousala převážně v obličeji, přičemž základní ošetření si vyžádalo dvě stě stehů

Teprve dvouletý Joshua Mann byl převezen do nemocnice poté, co ho ošklivě napadl babiččin pes. V pátek o tom informuje portál Sky News.
<a href='http://ad.activesolutions.cz/ad/www/delivery/ck.php?n=a89ee1c5&amp;amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE' target='_blank'><img src='http://ad.activesolutions.cz/ad/www/delivery/avw.php?zoneid=74&amp;amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&amp;amp;n=a89ee1c5' border='0' alt='' /></a>

 

Kólie chlapce pokousala převážně v obličeji, přičemž základní ošetření si vyžádalo na 200 stehů. Na další operaci se přitom malý Joshua bude muset dostavit v nejbližší době.

Autor: INT, mivr, kamp