Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aimee (2): Oslepla kvůli nezodpovědným pejskařům!

Holčička oslepla na levé oko
27. září 2010 | 05:00

Blonďatá holčička si hrála na hřišti, když vtom zakopla a upadla přímo vedle psího výkalu. Nechal ho tam nějaký nezodpovědný pejskař. O pár chvil později si malá Aimee promnula levé očíčko a neštěstí bylo na světě. O dva dny později se zjistilo, že oko napadla infekce.

Nehoda se přihodila v manchasterském parku Platt Fields, což je jeden z nejstarších místních parků. Údajně tam psi nesmí, trávník však vypovídá o něčem jiném.

"Lidé mluví o jeho kráse, ale nikdo by tam nenechal volně běhat dítě, protože jsou všude exkrementy," rozhořčuje se Suzanne, devětadvacetiletá maminka infikované Aimee.

Doživotní následky

Aimee Langdon byla na oploceném hřišti s maminkou Suzanne, která stála v době jejího pádu jen pár metrů od ní. Suzanne, která pracuje jako zdravotní sestřička, dcerce oko ihned otřela a vzala ji domu vykoupat.

Rychlá reakce maminky děvčátku ale nepomohla. V noci o osmačtyřicet hodin později se Aimee vzbudila bolestí. Lékaři následně zjistili, že se jí do oka dostala infekce toxokaróza, která vyústila v onemocnění způsobující oslepnutí. Už teď malá holčička levým okem rozpozná jen stíny.

"Aimee bude registrována jako zdravotně postižená a nikdy nebude moct řídit auto. Také častěji padá. Jednou narazila do dveří, protože neodhadla vzdálenost," vypráví Suzanne.

Nemoc se na lidi šíří přes infikované škrkavky z trusu psů a koček. Nakažený člověk dostane nejprve toxokarózu. Tato infekce poté vyústí v nemoc, která způsobí oslepnutí. Léčí se to antibiotiky, ale ta nejsou nějak extrémně účiná.

Navíc podle slov Suzanne má teď právě kvůli velkému množství antibiotik, které musí její dcerka brát, Aimee problémy s oslabenou imunitou.

Kampaň za čistší město

Tento týden rozjedou Suzanne a Aimee kampaň "Udržujte Británii čistou". Akce je podporována pětaosmdesáti místními zastupitelstvy a potrvá měsíc. Na plakátech se apeluje na pejskaře.

"Když někoho vidím, jak to nesebere, jdu za ním a řeknu mu, že právě kvůli lidem, jako je on, je moje dcera vážně nemocná. Koukají na mě divně, ale nakonec to seberou. Podpora veřejnosti v mém projektu mě velmi potěšila. I když mi přišly i dopisy, že nenávidím psy. Ale to není pravda! Nic proti nim a jejich páníčkům nemám. Jen bych si přála čisté město pro své dítě. Kdyby můj projekt pomohl zachránit jen jedno dítě, brala bych to jako úspěch," tvrdí mladá žena.

"Stav Aimee je pouze výsledkem nezodpovědného pejskaře. Jak mám vysvětlit dvouletému dítěti, že už na to oko nikdy neuvidí? Jen chci, aby byli ostatní lidé více a lépe informováni a aby přemýšleli o tom, co za sebou jejich psi nechávají. Není přece tak složité nepořádek po psech sebrat a hodit do koše. Kdyby to tak udělal ten, po jehož psovi tam exkrement zůstal, Aimee mohla vidět na obě oči," říká odhodlaně Suzanne.

Autor: INT, mivr, lenak