Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Dnešní děti: Spí o hodinu méně než před 30 lety!

Dnešní děti spí v průměru o hodinu méně než ty před třiceti lety
28. února 2010 | 05:00

Podle vědců až polovina dětí navštěvujících základní školy spí o hodinu méně, než v jejich věku spali jejich rodiče. Spí totiž v průměru jen sedm hodin denně, ve škole jsou potom unavené a nemohou se soustředit.

To může vést až ke zhoršení motorických schopností. Kam se ta hodina spánku poděla? Jak děti přesvědčit, aby chodily včas spát?

Vysvětlení je poměrně jednoduché, ale zároveň také alarmující. Příčinou je životní styl 21. století. Příliš mnoho položek v denním programu, náročné domácí úkoly, mnoho času u televize a počítačů a v neposlední řadě i pozdní odchody do postele. Potvrzuje to i psycholožka Lenka Čadová. „Dnešní děti mají mnoho zájmů, chodí i do několika kroužků. Domů pak přijdou pozdě, a ještě musí psát úkoly,“ vysvětluje.

Jak dodává, dnes je i od osmi večer v televizi program pro děti atraktivní. A ty chtějí stihnout prostě všechno. „Rodiče by své potomky měli hlavně naučit se rozhodnout, vysvětlit jim, kde jsou priority. A neklást na ně přehnané nároky,“ pokračuje Lenka Čadová.

Řád a pohádky

Potřeba spánku je u každého dítěte, stejně jako u dospělého, individuální. Obecně by děti měly spát osm až deset hodin denně. Jak psycholožka podotýká, pro děti je důležitý řád a pravidelnost, které by se neměly zejména během pracovního týdne porušovat. Tato pravidla by měli dodržovat i rodiče, aby dítě mělo vzor. Zhruba hodinu před usnutím je třeba děti zklidnit. Při usínání pomáhá vyvětrat, dát dítěti napít a také přítomnost rodičů. „Rodiče by dětem měli číst před spaním pohádky nebo si s nimi povídat. Přítomnost dospělých je uklidňuje, cítí se v bezpečí,“ vysvětluje, proč by se ani v jednadvacátém století neměly pohádky pouštět jen z nahrávky.

Nenuťte je spát!

Pokud svoji ratolest uložíte do postele, a ona stejně usne až za několik hodin, ničeho nedocílíte. Dítě se naopak může cítit opuštěné. „Sama mám syna ve třetí třídě a vím, jaký je to občas problém. Je to velký čtenář, a když mu zhasnu, tak si stejně čte s baterkou pod peřinou. Spát dítě nedonutíte, ale můžete mu připravit dobré podmínky pro to, aby lépe usínalo. A taky je kontrolovat,“ uzavírá Lenka Čadová.

Autor: Jana Chmelíková