Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co s pubertální dcerou? Sedm věcí, na které je lepší si zvyknout…

Všechno je špatně, nikdo jim nerozumí. A vlastní matka už vůbec ne.
20. září 2010 | 13:43

Pubertou si prošel každý z nás. A na to byste nikdy neměli zapomenout. Doba vzteklého poskakování před zrcadlem, když se nedařilo učesat patku tak, aby neodstávala, je sice díkybohu nenávratně pryč, ale vzpomínky na ni možná skeptický a nechápavý pohled na dceru zjemní.

Pokud tedy máte doma dceru v pubertě nebo vás to teprve čeká, přinášíme vám sedm věcí, na které prostě nezbývá nic jiného, než si zvyknout.

1. Chodící parfumérie

Holky v pubertě se děsí toho, že by mohly zapáchat potem. Každé ráno proto na sebe vylijí půl lahvičky parfému. Pokud možno vašeho nejoblíbenějšího. A vaše poznámky o tom, že stačí použít antiperspirant, neberou vůbec v potaz. Takže rychle do obchodu pořídit si plynovou masku.

2. Make-up zakryje vše

Máte pocit, že při odchodu do školy vypadá její obličej jako kaučuková maska? Několikamilimetrové nánosy make-upu jsou zcela běžné, plácá je na sebe každá dívka. Nebyla jste určitě jiná. V pubertálním věku mají totiž všechny dívky neochvějný pocit, že jsou ošklivé, a nikdo jim to za žádnou cenu nevymluví.

3. Vždycky mají svou pravdu

Všechno je špatně, nikdo jim nerozumí. A vlastní matka už vůbec ne. Mají vlastní názor, přece jen už to nejsou děti. Nemá cenu patnáctileté dívky přesvědčovat, že jim ten účes sluší nebo že sukně, ve které chtějí jít do školy, je opravdu moc krátká.

Když se pohádáte, snažte se s dcerou neztratit kontakt a říct jí, co a jak cítíte. Vybudujete si tím důvěru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Konec rodinným snídaním

Rodinná snídaně, u které si matka s dcerou o všem povídají a společně se smějí, zatímco je hlava rodiny nechápavě pozoruje zpoza novin. To je model idyly, na kterou už je asi lepší zapomenout. Stejně tak už se ta „malá holčička“, která šla „nedávno“ do školy nebude ráno ládovat čerstvým pečivem s máslem a džemem. Vždyť přece hubne! Nemá proto cenu jí ho nutit, akorát by vznikly zbytečné hádky.

5. Už mě zase ztrapňuje!

Pokud se naskytne příležitost poznat kamarádky své pubertální dcerky, důležité je nevyptávat se jich na klasická klišé typu: Jak se má maminka? nebo Jak to jde ve škole? Možná je to k neuvěření, ale šance, že dcera vynechá vražedné pohledy, je pak velmi vysoká.

6. Výkřiky smutného zoufalství

Vzlyky, mezi nimiž dcerka, na kterou bylo uvaleno domácí vězení, křičí: "Nenávidím tě!", "To ty ve svém věku nikdy nemůžeš pochopit!" nebo "Ničíš mi život!", je důležité nebrat si osobně. Ona to tak nemyslí a za pár let možná bude vděčná, že na ten večírek tehdy nemohla jít.

7. Sexuální život je tabu

Smiřte se s tím, že si sex vyzkoušela už i v praxi. Důvěřujte jí. Vše jste s ní přece už dávno vše důkladně probrala. Hlavně jí NIKDY (!) nenabízejte, aby se vám klidně svěřila, až začne sexuálně žít. Mohla by to vzít vážně a do detailů vám potom vyprávět, jak úžasné milování s přítelem je. To zavání nočními můrami.

Autor: INT, mivr, lenak