Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvyšuje se mateřská a maminky dostanou tisíce korun

Každá maminka na mateřské dovolené si v průměru polepší o dva a půl tisíce korun měsíčně
7. června 2010 | 08:01

Až o několik tisíc korun víc začnou od června zase brát maminky na mateřské dovolené. Peněžitá pomoc v mateřství se totiž začne počítat stejným způsobem jako v roce 2009. Průměrně si každá maminka měsíčně polepší o více než dva tisíce korun. Kromě toho dostanou maminky i rozdíl mezi nižší a vyšší mateřskou dávkou, o který přišly.

Zvýšení mateřské na původní částku odhlasovali v květnu poslanci v novele zákona o nemocenském pojištění. Kromě zvýšení mateřské na původní částku se znovu budou maminkám proplácet první tři dny ošetřování dítěte. Dosud rodič, který zůstal s nemocným dítětem doma, dostal zaplacený až čtvrtý den péče. Změny v nemocenském pojištění přijdou stát asi na dvě miliardy korun a poslanci je prosadili i přes veto prezidenta.

Výše mateřské je přitom individuální, vypočítává se z příjmu, který měla žena, než nastoupila na mateřskou dovolenou. Ta trvá 28 týdnů a její vyplácení začíná šest až osm týdnů před porodem. Tím, že se mateřská vyplácí individuálně, podle výše příjmu před porodem, dostane každá maminka přidánu jinou částku.

Například maminka, která pracovala za průměrnou hrubou mzdu 23 tisíc korun, doteď dostávala mateřskou 12 270 korun. Od června si polepší a dostane 15 900 korun, tedy o 3630 korun více. „V průměru se mateřská zvedne přibližně o 2500 korun,“ říká Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Více peněz pak kromě maminek na mateřské dovolené dostanou i rodiče, kteří se starají o nemocné dítě. Zatímco do konce května jim Česká správa sociálního zabezpečení platila až od čtvrtého dne nemoci dítěte, od června mají nárok na ošetřovné hned od prvního dne potřeby ošetřování.

Nejčastější otázky ke zvýšení mateřské

Na nejčastější otázky ohledně zvýšení dávek peněžité pomoci v mateřství odpovídá mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka

* Odkdy se mateřská zvyšuje?

Mateřská se podle novely zákona o nemocenském pojištění zvyšuje od 1. června 2010.

* Za týden nastupuju na mateřskou dovolenou. Dostanu už tu zvýšenou mateřskou?

Ano. Dostanete. Poprvé vám (už ve vyšší částce) přijde v červenci.

* Už jsem na mateřské dovolené. Kdy prvně dostanu více peněz?

Ještě za červen budete brát nižší mateřskou. Zvýšenou částku dostanete na účet až v srpnu, protože právní úprava neumožňuje její přepočet za červen.

* Musím o zvýšení mateřské nějak žádat?

Ne, nemusíte. Okresní, případně Pražská správa sociálního zabezpečení, vám mateřskou zdvihne automaticky.

* Kdy dostanu na účet doplatek částky, o kterou jsem zatím přišla?

S penězi, o které jste přišla v době od 1. ledna 2010 do 31. května 2010, můžete počítat až v druhé polovině října. Důvodem je potřeba zpracovat informační technologie pro okresní správy sociálního zabezpečení nutné pro výplatu doplatku dávky.

* Už jsem na rodičovské dovolené, ale tři měsíce jsem měla sníženou mateřskou. Dostanu i já ten nedoplatek?

Ano, doplatek náleží za dobu snížené výše dávky v období od 1. 1. 2010 do 31. 5. 2010.

Ošetřovné: Devět dní a dost!

Máte nemocné dítě, se kterým musíte zůstat doma? Tak od 1. června vám stát zaplatí za jeho ošetřování celých devět dní. I když se to nezdá být zrovna moc, tak dosud stát z devíti dnů, které se maximálně proplácejí, první tři neplatil vůbec. Rodič, který zůstane s dítětem doma, tak na svém účtu uvidí o pár stovek víc než před pár měsíci.

»Ošetřovačka« se sice liší podle výše platu, ale např. matka, která bere 20 tisíc korun měsíčně, dostane za den ošetřování 356 korun. Výjimku z devíti placených dní mají jen osamělé (rozvedené, ovdovělé nebo svobodné) matky či otcové. O své dítě mohou pečovat a dostat za to zaplaceno 16 dní.

Autor: Radka Růžičková