Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rostou jako z vody a o prázdninách ještě rychleji!

Děti v létě více rostou. Důvodem je pohyb, kvalitní strava, dostatek vitaminu D a pohoda o prázdninách.
31. července 2012 | 06:12

Také jste si toho všimli? O prázdninách děti rostou rychleji než v průběhu školního roku. Odborníci to vysvětlují tím, že si užívají volna od povinností, jsou v klidu a nestresují se školní docházkou. Právě stres může růst zpomalit, ve výjimečných případech i zastavit.

K rychlejšímu růstu přispívá podle odborníků i to, že dítě má o prázdninách víc pohybu. Pokud nevysedává u počítače, může věnovat pohybu celý den. Růst dítěte příznivě ovlivňuje kvalitní strava, třeba u babičky. Dobré jídlo v kombinaci s dostatkem pohybu růst urychluje.

„Neméně důležitou roli hraje sluníčko. Sluneční záření pomáhá v tvorbě vitaminu D, který je nezbytný pro správný růst kostí, a tudíž i celého těla,“ říká farmaceutka Hana Šindelářová a dodává, že i při volném letním režimu je třeba dbát na to, aby dítě mělo dostatek spánku. „V té době se tvoří růstový hormon, a pokud dítě málo spí, tvoří se ho málo a dítě roste pomaleji,“ tvrdí Šindelářová.

Pozor na večerku!

Důležitá je i hodina usnutí. Nejvíce růstového hormonu se tvoří asi dvě hodiny po usnutí, ideálně mezi 23. a 24. hodinou. Načasovat odchod do postele je proto vhodné mezi devátou a desátou večerní. Pokud jde dítě spát později, rozladí si biologické hodiny, které mají vliv na tvorbu hormonu.

Autor: ČTK, ida, hto, Kbak