Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V základních školách zavádí nové předlohy pro psaní

25. dubna 2010 | 08:30

Vzpomínáte na první třídu, kdy jste se učili psát, na nespočet kudrlinek a kliček a komplikované navazování písmen? Všechno může být jinak! Budoucí prvňáčky totiž možná čeká velká změna: Začnou se učit číst i psát podle nových vzorů, které jsou podobné jednodušším tiskacím písmenům. Jak chtějí odborníci změnit psaní? Vyzkoušejte si to s Nedělním Bleskem!

Iniciátorka celého projektu nových psacích předloh je grafička Radana Lencová. „Pozorovala jsem, jak se dnes píše, a přišlo mi, že by se mohla psaná komunikace zjednodušit. A to již ve škole, kde to všechno začíná,“ vysvětluje, proč s nápadem přišla. Návrh nového psacího písma nejprve prezentovala v roce 2005 v doktorské práci na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, pak ho představila Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. První testování ve školách začalo v září 2008. Ministerstvo školství nyní posvětilo program, díky kterému budou do škol zaváděny nové psací předlohy.

Největším minusem stávajících vzorů jsou složité tvary velké abecedy, které v praktickém životě málokdo používá, a další krasopisné prvky. Současný vzor klade důraz na spojovací tahy víc než na samotná písmena. Špatný je i princip krasopisného psaní: písmo je postavené na věrném napodobování vzoru. Pokud se to při psaní nedodržuje, hrozí neúhledná deformace.

Vzorové písmo z písanky - před a po změně
Autor: Radana Lencová a Stanislav Doležal

Důraz na dětskou duši

Mnoho dětí je zbytečně označováno za dysgrafiky, protože se neumí naučit předepsaný vzor. S jednodušším písmem by mělo ubýt i těch. „Připadá mi důležité nesnižovat dětské sebevědomí a vycházet z toho, co již děti umí třeba ze školky nebo od rodičů – jednoduchou velkou abecedu,“ pokračuje Radana v popisu principů, ze kterých při tvorbě nových vzorů vycházela.

Ani její rukopis se totiž zdaleka neblíží tomu, co ji učili v 1. třídě. „Můj rukopis má mnoho podob, píšu skoro pokaždé jinak, ale nikdy ne podle původního školního vzoru. Obvykle píši částečně spojeným písmem bez smyček,“ přiznává. A jak jste na tom vy? Vybavíte si ještě velkou abecedu z písanek? Nedělní Blesk a Radana Lencová připravily ukázku obou vzorů, abyste si mohli vyzkoušet, které z písem je jednodušší.

Lencová chce žákům psaní zjednodušit
Autor: Radana Lencová a Stanislav Doležal

Autor: Jana Chmelková