Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je školka pro děti nebezpečná?!

Dostat dítě do školky je boj
9. srpna 2010 | 10:51

Mám tříletou dceru a od září se chystám nastoupit do práce. Jenže se trochu bojím přestupu do školky. Nejde jen o to, jak dcera zvládne několik hodin bez domácího zázemí, ale mám strach, že od dětí chytne kdejakou nemoc a bude často marodit. Dá se tomu předejít?

Odpovídá: předsedkyně České pediatrické společnosti MUDr. Hana Cabrnochová

614012:gallery:true:true


Nástup do mateřské školy znamená vstup do velké skupiny, kde se děti setkají s ohromným množstvím virů a bakterií, na které zatím nemají protilátky a na něž ještě nejsou zvyklé. Navíc můžou být po náhlém intenzivním zapojení do nových činností a ranním vstávání unavenější, což může oslabit jejich imunitu, takže snáze útokům bakterií a virů podlehnou.

Zároveň je to ale nezbytný trénink dětského imunitního systému, díky kterému jsou děti před nástupem do školy obvykle již podstatně odolnější. Chcete-li dceru na nástup do školky připravit, dbejte na to, aby měla kvalitní výživu bohatou na vitaminy a dostatek odpočinku. Také si ověřte, zda před nástupem do kolektivu dítě prodělalo všechna doporučená očkování. Právě teď bude potřebovat maximum protilátek.

394528:gallery:true:true

Hrozba pro sourozence

Pokud již vaše dítě onemocní nebo se třeba jen nachladí, ujistěte se, že se do školky vrací úplně fit. Omezíte tím riziko jeho další absence v krátkém čase. V žádném případě nepodceňujte „obyčejné“ virózy. Virem oslabené dítě totiž snadněji podlehne bakteriálním nákazám, které můžou mít i vážnější průběh a vyžadují antibiotickou léčbu. Jedním z příkladů jsou pneumokokové infekce. Pneumokokové bakterie se běžně vyskytují na sliznicích velkého procenta populace a můžou vyvolat záněty středního ucha nebo infekce horních cest dýchacích.

Neočkované děti však bývají nosiči i takzvaných invazivních pneumokoků. Oslabené dítě pak může onemocnět zápalem plic, či dokonce zánětem mozkových blan (meningitidou), která ve vysokém procentu zanechává trvalé následky. Jestliže je v rodině dětí více, určitě je dobré počítat s tím, že nástupem do kolektivu se dítě stává také možným zdrojem infekce i pro své mladší sourozence. I u nich jsou proto obzvlášť prospěšná i nepovinná očkování, protože jsou nákazou podstatně více ohrožené.

Autor: red, amp