Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Září se blíží: Osm skvělých tipů pro maminky prvňáčků!

10. srpna 2010 | 10:11

Půlka prázdnin už je za námi, ani nevíme jak, a škola pomalu klepe na dveře. Pokud budete letos vypravovat prvňáčka, možná se vám bude hodit pár zajímavých rad, informací a tipů.

Jaký batoh je nejlepší?

Výběr batohu rozhodně nepodceňujte, protože pokud nebude vašemu dítěti aktovka dobře sedět, může z toho mít i vážné problémy se zády! Proto až ho půjdete kupovat, vezměte svého prvňáčka s sebou, aby si ho mohl vyzkoušet.

Prostor na zádech by měl být vypolstrovaný, aby dítě netlačily učebnice do zad. Popruhy by měly být hodně povolitelné a kvůli pohodlí i co nejširší.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak může být batoh těžký?

Obsah batohu by neměl být těžší než deset až dvanáct procent z tělesné váhy dítěte. Ujistěte se, že si dítě nese do školy opravdu jen knihy, které nezbytně k určitému školnímu dni potřebuje. Někteří učitelé dokonce prvňákům dovolují, aby si těžké knihy a potřebné školní materiály nechávali ve škole, tak ať toho dítě využije.

Co by mělo dítě nosit v pouzdru na krku?

Rozhodně jen drobné a lehké věci, jako jsou například klíčenka a tužky. Nějaká sladkost se také určitě hodí. Prostě mějte na paměti, že ho bude mít potomek celý den zavěšený na krku.

Jak připravit dítě na cestu do školy?

Projděte si s budoucím prvňáčkem cestu do školy už někdy dříve, než jeho první školní den. Je důležité, aby cestu do školy znalo. Zjistěte si, zda nějaké dítě ze sousedství nemá stejnou cestu, mohou pak chodit spolu.

Jakou svačinku zvolit pro malého školáka?

Asi nejlepším řešením je celozrnná houska nebo chléb s máslem nebo margarínem. Na podklad položte plátky libové šunky, nízkotučného salámu nebo čerstvého sýru. Takováhle svačina vydrží dlouho – v tašce se mu nezkazí. Samozřejmě mu můžete přibalit i oříšky, rozinky nebo kousek čokolády.

Velký horoskop pro školáky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Hlavně nenechte školáka odejít z domu bez snídaně. Pokud vás zlobí s jídlem, dejte mu vypít alespoň pořádnou sklenici mléka.

Kolik učení je normální?

V první třídě děti většinou ještě opravdové úkoly nedostávají. Ale když přijde školák domů, zeptejte se ho, co se dnes zajímavého ve škole naučil. Eventuálně s ním můžete procvičit písmena a číslice.

S učením to ale nepřehánějte! Prvňáček je určitě unavený ze školy, protože ještě nikdy předtím nemusel tak dlouho držet pozornost.

Jaké změny čekají rodiče prvňáka?

Určitě vás bude více potřebovat. Povídejte si a mazlete se s ním. Naplánujte, aby dítě alespoň dvakrát týdně něco dělalo – sport nebo například keramiku. A hlavně mu povolte chodit ven s novými kamarády ze školy! Navázání dobrých kontaktů hned v prvních dnech je důležité!

Velký horoskop pro školáky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co dělat, pokud má vaše dítě z nástupu do školy strach?

Strach nejčastěji způsobují rodiče nebo prarodiče. Vyvarujte se proto varování dětí, co je všechno ve škole čeká a co všechno tam nesmějí dělat. Musíte své ratolesti do školy naopak nalákat!

Uvědomte si, že je přece skvělé, že se potomek ve škole naučí číst knížky a že si bude umět spočítat, kolik věcí si může koupit za sto korun!

Autor: Bild.de, mivr