Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lenka: Trpím spavou nemocí!

Lenka (34) usíná i vestoje!
27. září 2010 | 05:00

Snad každý si rád polenoší v posteli a dobře se vyspí. Zato Lenka Kotápková (34) má vyspávání nad hlavu. Dala by všechno za to, aby mohla brzy vstávat a chodit do práce, což mnozí zdraví proklínají. Ale nemůže. Trpí totiž hypersomnií, tedy nadměrnou spavostí.

Lenka po celý život sršela energií a žádná práce jí nebyla zatěžko. Až do roku 2003. „Na podzim mě postihla viróza. Měla jsem vysoké teploty a bolesti hlavy. Od té chvíle jsem byla vyčerpaná, malátná a jen pospávala,“ vzpomínala.

Lékaři se původně domnívali, že trpí únavovým syndromem. „Na moji žádost mě uschopnili. Dělala jsem kontrolorku kvality v továrně. Snažila jsem se, ale při každé příležitosti jsem usínala,“ líčila.

Za spánek ukončení prácovního poměru!

„Vrchol byl, když vedení přivedlo na oddělení hosty. Mně se podařilo usnout vestoje u počítače! Rozloučili jsme se dohodou,“ svěřila se Lenka. Její stav se nelepšil. Teprve specialista na poruchy spánku přišel na to, že žena trpí nadměrnou spavostí. Musela do plného invalidního důchodu.

„Nemohla jsem se s tím dlouho srovnat. Byla jsem zvyklá stále něco dělat. Teď musím spát denně 12 až 16 hodin. Poznám už, kdy to na mě jde, a mizím do ústraní,“ pokračovala. Nemoc ji omezuje i v kontaktu s přáteli. Na návštěvě nevydrží dlouho. U televizních seriálů usne.

„Kdo neví, co mi je, mohl by si myslet, že jsem líná,“ konstatovala. Přesto si ale nestěžuje a dobrá nálada ji neopouští. Bere léky a stav se jí nezhoršuje. „Věřím, že se uzdravím a budu každé ráno vstávat do práce jako ostatní. To je mé největší přání,“ svěřila se Blesku.

Lékař: Hypersomnie je závažný problém

Nemocný člověk nekontrolovaně usíná za bílého dne a za jakékoliv situace. Nemoc omezuje pracovní výkonnost, partnerské vztahy, společenský život i volný čas. Je to závažný společenský problém, jemuž se podle lékařů dlouho věnovala jen malá pozornost. „Na tuto diagnózu mnozí kolegové ani nepomyslí. Hypersomnií přitom trpí až 5 % populace,“ prohlásil zlínský lékař Lubomír Nečas (55). „Pokud nemocný nebere léky, může se například stát, že usne za volantem,“ dodal lékař.

Autor: Slávka Červená