Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Není polštář jako polštář!

Pokud špatně spíte a nechcete to řešit pomocí léků, vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček.
27. října 2008 | 11:51

Kvalitní lůžkoviny vám zaručí hluboký a klidný spánek. Platí to zejména pro polštář. A protože vybrat ten správný není nijak jednoduché, máme pro vás tipy, jak na to!

Oblíbená klasika
Péřové polštáře jsou ideální a vhodné pro všechny, kdo si potrpí na tradiční materiály. Ale není peří jako peří, existuje mnoho druhů. Jako náplň se většinou používá drané husí peří, protože je hustší než třeba kachní. Podíl tohoto materiálu při plnění rozhoduje, zda bude polštář mekký, anebo pevný. Klasické polštáře obsahují většinou 75 % draného husího peří a 25 % prachového peří. V současné době ale už mají specializované prodejny v nabídce polštáře, ve kterých je podíl jemného peří až 90 %. Naštěstí existuje mnoho provozoven, které se na čištění těchto náplní do polštářů specializují a vyčistí je šetrněji, než kdybyste je sami prali v pračce.

Pokud špatně spíte a nechcete to řešit pomocí léků, vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Umýt a vysušit, prosím!
Pro spáče s alergií na prach nebo s astmatem jsou vhodné polštáře s náplní ze syntetických mikrovláken. Tyto polštáře se dají bez problémů prát při 60 °C a vysušit v sušičce na prádlo. Tip: Když do sušičky při sušení polštářů vložíte 2 až 3 tenisové míčky, náplň zůstane po této očistě krásně rovnoměrná a nadýchaná. Pokud jsou polštáře na zip, výšku náplně si můžete kdykoli sama regulovat. Mikrovlákna jsou k dostání v odlišné kvalitě, proto i životnost polštářů a jejich odolnost vůči praní bývá různá. Tyto polštáře jsou vhodné i pro lidi, kteří se při spánku potí. Přitom je ale důležité, aby i povlak na polštář byl podobně poddajný a nezadržoval příliš tepla.

Řešení problému
Při potížích se ztuhlými zády nebo krkem byste si měla pořídit polštář s podporou pod krk. Některé polštáře jsou totiž příliš vysoké nebo příliš krátké a odlehčí váš krk a záda jenom minimálně. Správně zvolený polštář může vaše bolesti utlumit nebo úplně odstranit. Pro výšku polštáře je určující šířka zad a tvar hlavy. Nabídka podpůrných polštářů je pro mnoho lidí matoucí. Doporučujeme proto, abyste si nechala poradit od odborníka nebo abyste si polštář vyzkoušela přímo v obchodě. Lehněte si ale na takovou matraci, která odpovídá té kterou máte doma. Jinak mohou být výsledky hodně rozdílné.

Barevné polštářky skvěle dokreslí atmosféru pohodlného letního lenošení, IKEA
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archivy firem

Automaticky tvarované
V nabídce obchodů a lékáren najdete polštáře vyrobené ze speciální pěny "s pamětí", která se přizpůsobí vaší teplotě a hmotnosti hlavy. Zabezpečí podporu vaší hlavy, krku a ramen bez jakýchkoli tlakových bodů. Když vstanete, polštář se zase vrátí do původního tvaru.

Autor: bm, ola, duš
Video se připravuje ...