Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každou noc se bojí, že zemře

Fotografie
3. srpna 2010 | 10:10

Jiné dívky v jejím věku hltají pohádky na dobrou noc a chystají se ponořit do snů. Pětiletou dívenku ze severoitalského Trevisa ale spánek děsí. Každou noc jí hrozí, že zemře. Trpí totiž vzácným syndromem.

Když se přiblíží hodina spánku, hrozí pětileté Italce, že se udusí. Její organismus si totiž ve spánku "nepamatuje", že má dýchat. O případu informuje server novinky.cz.

Ve dne žije dívka běžný život: chodí do školky, hraje si s kamarády, směje se... Musí si ale dávat pozor, aby neusnula. Začala by se okamžitě dusit. Když si jde večer lehnout, potřebuje přístroj, který jí ve spánku pomáhá dýchat.

Vzácné prokletí

Dívka totiž trpí vzácnou nemocí, tzv. centrálním syndromem spánkové apnoe způsobeným ztrátou automatického řízení dechové aktivity. Nemoc je známá také jako Ondinina kletba podle vodní víly z germánské mytologie, která se zamilovala do smrtelníka, a když zjistila, že ji podvedl, uvrhla na něj prokletí, kvůli kterému ve snu zapomínal dýchat.

"Pacientku bedlivě sledujeme. Přístroj zasahuje v případě krátkodobé zástavy dechu a zaručuje výměnu kyslíku," popsal situaci doktor Nello Spinella z Trevisa.

Podle deníku Corriere della Sera trpí touto nemocí jedno z dvaceti tisíc novorozeňat. V Itálii se objeví dva až tři případy za rok. Choroba je žel nevyléčitelná.

Autor: jos