Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Málo spánku může mladistvým přivodit deprese

Dopřejte si dostatek spánku.
2. ledna 2010 | 21:35

Delší spánek může teenagery chránit před depresemi a sebevražednými myšlenkami. Vyplývá to z výzkumu zdravotnického centra Columbijské univerzity v New Yorku.

Informoval o tom britský zpravodajský server BBC. Studie se zúčastnilo 15.500 mladistvých od 12 do 18 let. Riziko deprese bylo u těch, kteří spali méně než pět hodin, o 71 procent vyšší a riziko sebevražedných myšlenek o 48 procent vyšší než u těch, kteří spali osm hodin. Mladiství, kteří se do postele dostávali po půlnoci, byli také o 24 procent náchylnější k depresím než ti, kteří uléhali před 22:00.

Podle vedoucího výzkumu Jamese Gangwische nedostatek spánku možná ovlivňuje schopnost mozku reagovat a vede k jisté rozmrzelosti, která brání schopnosti vyrovnat se s každodenním stresem. Rozmrzelost by také mohla ovlivnit uvažování, soustředění a impulzivitu.

"Adekvátní kvalitní spánek by proto mohl být preventivním opatřením před depresemi a lékem na depresi," dodal. Teenageři podle něj potřebují asi devět hodin spánku denně. Jejich mozky stále rostou, a dospívající proto potřebují víc času k odpočinku.

Deprese a sebevražedné uvažování byly ve výzkumu také pravděpodobnější u dívek, dospívajících blížících se hranici 18 let a u těch, kteří měli pocit, že rodiče se o ně dost nestarají.

Depresí ve vzorku trpěl jeden člověk z patnácti.

Autor: ČTK, šim