Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pohodové vztahy na pracovišti? Víme, jak na to

Být s každým zadobře moc nejde, s někým si budete rozumět víc, s jiným méně, to je normální.
11. března 2009 | 08:24

I kdybyste měli svoji práci sebevíc rádi, kvalitní vztahy na pracovišti jsou klíčové. Konflikty vám v lepším případě otráví den, v horším vás donutí odejít.

Přestože není možné se jim zcela vyhnout, lze jim aspoň předcházet.

Komunikujte!
Problém může nastat mezi vámi a kolegy nebo vámi a vašimi nadřízenými. Pokud se vám něco nelíbí nebo se vás něco dotklo, vyříkejte si to hned. Bez zbytečných útoků nebo emocí řekněte, co se vám nelíbí – srozumitelně a jasně formulujte své názory a nebojte se je říct.
Často zjistíte, že to, co jste považovala za nepřiměřenou kritiku, byla snaha pomoct a že agresivní reakce vaší kolegyně nevznikla kvůli vám, ale protože se kolegyně ráno doma pohádala s manželem nebo kolega s manželkou. Proto buďte tolerantní, snažte se nebýt osobní a řešte problémy otevřeně.

Na ples už jsem šla sama.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Jak vyčistit vzduch
Pokud se bojíte přímého rozhovoru nebo se konflikt skrytě vleče, pomůžou neformální setkání. Zatímco manažerům stále častěji firmy platí společné akce, kde se kromě pracovních záležitostí díky organizovanému (i neorganizovanému) programu utužuje tým, pokud jste v podřízené pozici, nezbývá vám než zajít s kolegy na kávu nebo posedět u vínka.
Když se svými spolupracovníky znáte i z jiného prostředí, můžete pak lépe řešit každodenní starosti na pracovišti. Existují dokonce výzkumy, které zjistily, že lidé, kteří s kolegy udržují přátelské vztahy, mají vyšší plat.

Jak vycházet s každým?

Buďte vnímaví
Být s každým zadobře moc nejde, s někým si budete rozumět víc, s jiným méně, to je normální. Vždy se ale můžete snažit najít tu správnou cestu komunikace, která bude vyhovovat oběma stranám.

Nepomlouvejte
Když budete otevřeně jednat, nemusíte se uchylovat k zákeřným pomluvám. Je to nedůstojné, a navíc se to může vymstít.

Nebojte se zeptat
Pokud nerozumíte zadání úkolu nebo jste nepochopili narážku kolegy a podobně, nebojte se zeptat! Vyhnete se mnoha nepříjemnostem.

Asertivnímu chování se dá naučit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: oli