Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět tipů, jak přežít pracovní den v "otevřené kanceláři"

Zachovat si dobrou náladu je důležité
27. listopadu 2010 | 17:30

Více lidí sedí a pracuje v jedné místnosti, to je takzvaná otevřená kancelář. V současnosti se stala poměrně trendem, tento typ místností se využívá ve více a více firmách. Přináší spoustu výhod, ale i nevýhod. Jak tam tedy přežít a nezbláznit se z telefonování a pobíhání kolegů?

Vědci nyní zjistili, že zaměstnanci společností, které upřednostňují otevřené kanceláře před soukromými, jsou častěji nemocní než ti, kteří sedí v oddělených místnostech. Podle odborníků za to může větší stres, který v otevřených kancelářích panuje, ale samozřejmě i jednoduchý fakt, že více lidí přinese více bacilů.

Kdo chce dělat svou práci dobře, musí si především najít rovnováhu. Na jedné straně si musí od kolegů zachovat určitý odstup, na druhé straně je v těchto typech kanceláří hodně důležitá týmová práce. Ideální je prostě zlatý střed.

Co tedy dělat, aby to klapalo?

1. Vlastní rytmus

Soutěživost má v otevřené kanceláři vlastní zákony. Když jeden z kolegů přichází do práce v půl sedmé ráno a odchází v půl osmé večer, mají ostatní zaměstnanci potřebu pracovat ve stejném maratonovém duchu. Na to se nemá cenu ohlížet. Důležité je najít si a udržet vlastní rytmus. Výsledek se objeví i v pracovním výkonu.

2. Budování společenství

Když jde do tuhého, neuškodí mít spojence. Na podporu v intrikách a podobně se někdo takový vždycky hodí.

3. Místo u okna

Když se člověk cítí špatně, nebo mu dokonce špatně je, sezení u okna může pomoct. V prvním případě se dotyčný může kouknout ven a pokochat se výhledem, i když třeba jen na ulici. V druhém případě si na sebe okno může otevřít a nadýchat se čerstvého vzduchu.

4. Určení teritoria

Když už má zaměstnanec vlastní stůl, měl by si ho hájit. Každý by tak měl svým kolegům přátelsky ale jasně určit, odkud a kam sahá jeho revír.

5. Častější káva

Když spolu lidé sedí v jedné velké kanceláři, je snadnější zeptat se, jestli by někdo zašel na kávu. A při kofeinové pauze se dá zjistit spoustu zajímavých věcí, které se mohou někdy v budoucnu hodit.

Autor: INT, mivr