Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pracovní zařazení po návratu z mateřské dovolené

Mateřská neznamená, že se musíte zcela odříznout od firmy, kam se chcete vrátit.
22. ledna 2009 | 07:15

V únoru budou mému synovi tři roky a já se budu vracet do zaměstnaní po rodičovské dovolené. Se svým zaměstnavatelem jsem byla dohodnutá, že budu doma na rodičovské dovolené do doby, než budou mému synovi tři.

Chtěla bych se vrátit na své původní místo, nicméně je obsazené. Zaměstnavatel mi nabízí jiné místo. Jsem povinna ho přijmout, nebo mám právo odmítnout a požadovat, aby mě zaměstnavatel zařadil zpět na mé původní místo a pracoviště? Nabízené místo totiž vůbec neodpovídá mé kvalifikaci. Jana

Odpovídá:

Mgr. Martina Štěpánková,
Gender Studies, o.p.s

Mgr. Martina Štěpánková, Gender Studies, o.p.s
Autor: archiv

Zákoník práce rozlišuje, zda se rodič dítěte vrací zpět do zaměstnání po mateřské nebo rodičovské dovolené. Vrací-li se žena z mateřské dovolené nebo muž z rodičovské dovolené, kterou čerpal v rozsahu doby, po kterou může žena čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen je zařadit na jejich původní práci a pracoviště. Po návratu z rodičovské dovolené již takové právo nemá; zaměstnavatel je povinen vracející se zaměstnankyni nebo vracejícímu se zaměstnanci přidělit práci odpovídající pracovní smlouvě, tedy práci druhu a v místě sjednanými v pracovní smlouvě. Nemáte tedy právo požadovat zařazení na původní práci a pracoviště, ale ani nejste povinna přijmout práci, která neodpovídá vaší pracovní smlouvě. Pokud zaměstnavatel pro vás sjednanou práci skutečně nemá a nedohodne se s vámi na změně pracovní smlouvy, potom vznikne výpovědní důvod pro nadbytečnost. V případě takovéto výpovědi ze strany zaměstnavatele by vám běžela dvouměsíční výpovědní lhůta a zároveň by vám vnikl nárok na odstupné nejméně ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

Mateřská neznamená, že se musíte zcela odříznout od firmy, kam se chcete vrátit.
Autor: scom

Autor: připravili: jer; vin