Sobota 11. května 2024
Svátek slaví Svatava, zítra Pankrác
Polojasno 19°C

Rekvalifikujte se!

Na rekvalifikaci není nikdy pozdě.
16. září 2008 | 13:44

Pokud jste ve věku, kdy už pro vás školním lavicím odzvonilo, a máte chuť zkusit jiné zaměstnání, najděte si pro sebe ten nejvhodnější kurz.

Nikdy není pozdě
Roky běží a vy začínáte mít pocit, že na svém současném pracovním místě stagnujete? Zdá se vám, že už jste se pro výkon své profese naučila všechno, co bylo třeba, a dále nepostupujete? Možná ale nechcete úplně změnit zaměstnání, jen se něčemu přiučit.
Rekvalifikujte se! Protože rekvalifikace je šance, jak změnit směr své pracovní kariéry i ve věku, kdy už by vás do školy nevzali.

Pomohou i úřady práce

Pokud jste zaregistrovaná na úřadu práce, určitě dostanete informace o možné rekvalifikaci, ale stejně tak vám tyto informace úřad poskytne, jestliže jste zaměstnaná. Určitě se poohlédněte na internetu, například na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Vyplatí se, když se ve svém regionu budete zajímat také o programy, na kterých se podílejí fondy Evropské unie. Ty mohou být i zadarmo.
Pokud vám rekvalifikaci nabídne váš nynější zaměstnavatel, přijměte to. Některá školení vám po dohodě může zaměstnavatel zaplatit nebo na ně přispět, ale iniciativa by měla vzejít od vás.
Při výběru studia zodpovědně zvažte svoje možnosti s přihlédnutím na potřeby trhu práce.


Vybírejte obezřetně

- Vyberte si firmu, která organizuje školení dlouhodobě, má potřebné zkušenosti a nabízí kvalitní lektory.

- Jistou kvalitu zajišťují společnosti, které mají akreditaci ministerstva školství.

- Zvažte svoje finanční a časové možnosti, abyste kurz zvládla bez zbytečných stresů (porovnejte si ceny jednotlivých podobných kurzů a uvažte, kolik času můžete kurzu opravdu poctivě věnovat).

- Přednost byste měla dát firmě, která nabízí dostatečné množství vyučovacích hodin na zvládnutí dané oblasti, kterou si pro studium vyberete.

- Počítejte s tím, že v oblasti vzdělávání dospělých se doporučují delší kurzy v trvání 160 hodin a více.

Autor: Jana Šimonová, oli
Související články