Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Může mi zaměstnavatel posunout nebo krátit pracovní dobu?

Některé z nás si dokážou teprve bez manžela vybudovat šťastný život.
5. února 2009 | 05:04

Na podzim jsem se vrátila do zaměstnání po rodičovské dovolené. Obě děti teď chodí do mateřské školky. Mám problém skloubit pracovní dobu s otevírací dobou školky, proto jsem se rozhodla požádat svého zaměstnavatele o zkrácení pracovního úvazku na 30 hodin týdně.

Zaměstnavatel však odmítl mé žádosti vyhovět s odůvodněním, že takovéto výhody u něj nikdo nemá a nebude činit výjimku ani v mém případě, a žádné další důvody mi nesdělil. Mám právo trvat na zkrácení pracovní doby a co mám v této věci dělat? Jana

Odpovídá:

Mgr. Martina Štěpánková,
Gender Studies, o.p.s

Na situaci, kterou popisujete, pamatuje zákoník práce, který v § 241 odst. 2 stanoví povinnost zaměstnavatele vyhovět zaměstnankyni nebo zaměstnanci, kteří pečují o dítě mladší 15 let, jejich žádosti o kratší pracovní dobu. Stejně tak je zaměstnavatel povinný vyhovět jejich žádosti o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, např. pokud jde o posun začátku a konce pracovní doby. Povinnost vyhovět žádosti o kratší pracovní dobu nebo žádosti o úpravu pracovní doby zaměstnavatel nemá pouze v případě, pokud tomu brání na jeho straně vážné provozní důvody. Zákoník práce již blíže nespecifikuje o jaké provozní důvody se jedná, ty je třeba posuzovat vždy v daném konkrétním případě, nicméně musí se jednat o skutečné provozní důvody a je na zaměstnavateli, aby prokázal, že taková překážka skutečně existuje. Odůvodnění zaměstnavatele je naprosto nedostačující, na zkrácení pracovní doby tak můžete trvat. Pokud by zaměstnavatel dodatečně zamítnutí žádosti odůvodnil nějakými provozními důvody, se kterými nebudete souhlasit, lze se obrátit na příslušný inspektorát práce, případně i na soud, který jediný může rozhodnout s konečnou platností.

Některé z nás si dokážou teprve bez manžela vybudovat šťastný život.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: oli