Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete vyšší plat?

Nedokážete se odhodlat a požádat o zvýšení mzdy? Přestaňte váhat a jděte za svým cílem!
4. září 2008 | 09:12

Jste přesvědčena, že si za svou práci zasloužíte lepší finanční ohodnocení, ale nedokážete se odhodlat a požádat o zvýšení mzdy? Přestaňte váhat a jděte za svým cílem!

Sebevědomé uvažování

Pokud chcete vyšší plat, musíte sama vědět, že si za svou práci více peněz skutečně zasloužíte. Neschopnost vyžít či splácet hypotéku nikdy jako důvod neuvádějte. Předtím, než si půjdete se šéfem promluvit, popřemýšlejte nad svými kvalitami a všechno důležité si sepište. Myslete pozitivně a nikdy si neříkejte, že je vaše snaha zbytečná!

Jak postupovat

Nejprve si s nadřízeným domluvte termín setkání. Písemná žádost o zvýšení platu se používá málo, ale ve větších firmách, kde nejste v přímém kontaktu se šéfem, můžete zvolit i tuto formu. Nejdříve zhodnoťte své působení ve firmě, upozorněte na svoje úspěchy i veškerou činnost a také naznačte vize do budoucnosti. Vyjádřete spokojenost s prací ve firmě i po jiných stránkách – kolektiv, atmosféra, mimopracovní aktivity, bonusy. Pokud se vás zaměstnavatel zeptá, jaké zvýšení si představujete, mějte jasnou představu. Zároveň ale uvažte, jestli je vámi požadovaná suma reálná. Vyslechněte si jeho reakci a potom jen trpělivě čekejte. Pokud si vás zaměstnavatel cení a vaše požadavky byly adekvátní, měl by vaše přání splnit nebo zvolit nějaký kompromis.

Nedokážete se odhodlat a požádat o zvýšení mzdy? Přestaňte váhat a jděte za svým cílem!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kdy o zvýšení platu rozhodně nežádat?

- pokud jste ještě ve zkušební době

- jste-li na své pozici příliš krátce a máte za sebou jenom málo výsledků

- pokud jste si vědoma momentálních finančních těžkostí, případně ztrát ve firmě apod.

- jestliže jste těhotná (byl-li s vámi zaměstnavatel spokojený, určitě vás při odchodu na mateřskou dovolenou odmění)

Autor: Katarína Podolinská, duš