Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 rad, jak se vrátit po mateřské do práce

Mateřská neznamená, že se musíte zcela odříznout od firmy, kam se chcete vrátit.
15. prosince 2008 | 10:28

Končí vám rodičovská dovolená a vy se už začínáte psychicky připravovat na nástup do pracovního rytmu? Jste z toho trochu nervózní? Zařiďte se podle návodu Blesku a přechod z domácího režimu na pracovní zvládnete bez obtíží!

Mnoho žen či mužů se při mateřské doslova odřízne od svého zaměstnání a veškerou energii věnuje svému dítěti. Není to ale dobře, o to víc pro ně bude těžké se z domova vrátit zpátky do práce. Jak tedy vyvážit péči o dítě a vazby s vaší profesí?

1. Neztraťte kontakt
Bojíte se, že v práci už nebudete nikoho znát a vazby s kolegy se přetrhaly? Nedopusťte to. Snažte se kontaktovat se svou firmou třeba jen emailem a budujte stále vztahy. Bude pro vás lehčí návrat, když vás někdo "bude čekat".

Štíři, spolehněte se na své schopnosti.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

2. Nebuďte "mimo mísu"
Váš obor se může stále rozvíjet a za několik let se posune někam, kde se již přestanete orientovat. V práci si pak můžete připadat neohrabaně a zbytečně. Zkuste se při mateřské stále zdokonalovat a zajímat se o něj, ať víte, co se změnilo.

3. Nezapomínejte
Uměli jste bravurně anglicky, ale po několikaleté rodičovské jste cizinci ani nevysvětlili cestu k autobusu? Zkuste si stále osvěžovat svoje znalosti, využijte odpoledního spánku dítěte k rozvoji svého studia.

Mateřská neznamená, že se musíte zcela odříznout od firmy, kam se chcete vrátit.
Autor: scom

4. Sledujte novinky
Změna majitele? Vyhazov vašeho šéfa? Přece nechcete přijít první den do práce a valit oči na všechny změny. Informujte se!

5. Bavte se!
Jste pozvaní na vánoční večírek, ač jste již od května doma s dítětem? Najděte si hlídání a neodmítejte nabídku. Ukažte svému zaměstnavateli, že vám firma ani při rodičovské není lhostejná a že počítáte s návratem.

231110:gallery:true:true

6. Zkuste kratší pracovní úvazek!
Nechcete být dlouho na rodičovské, ale zároveň nehodláte nadlouho opustit své dítě? Zajímejte se o kratší pracovní dobu, zaměstnavatel často nabízí práci z domova, či tzv. sdílené pracovní místo, na kterém byste se střídali s kolegou.

7. Jděte jinam
Mnoho zaměstnavatelů propaguje sociální politiku a svým pracovníkům se snaží návrat do práce maximálně ulehčit. Pokud váš šéf pro vás nechce vytvořit podmínky, jak skloubit rodičovství se zaměstnáním, přejděte jinam. Za několikaletou rodičovskou se nemusíte stydět, víte, jaká to byla zkouška, prodejte své schopnosti!

Péče o děti mnohdy v krizi připadne na bedra prarodičů.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kam s dítětem?

Už je to tady, rodičovská končí a s ní i domácí fofr kolem vašeho robátka. Školek je málo a ty, co jsou v blízkosti, jsou nabité k prasknutí. Nevíte, komu svěřit své dítě? Zkuste zvážit všechna pro a proti!

Babička a dědeček
Asi nejlacinější varianta, kterou je ale dopředu nutné pořádně zvážit, je svěření ratolesti prarodičům v důchodu. Můžete ale narazit na mnohé problémy, ne vždy se jim dítě doma může hodit, stáří navíc provází mnohé zdravotní komplikace. Je dobré se i s nimi finančně vyrovnat, vaše dítě se přece jen u nich stravuje.

Jesle a školky
Jedna z nejlevnějších variant. Klasické mateřské školky, zřizované státem, vyjdou průměrně na 1300 Kč měsíčně. U jeslí je situace obtížnější, cena je i podle toho, zda máte v jejich místě i trvalé bydliště. Přibližně vyjdou na tři až šest tisíc korun. Nepočítejte s tím, že se paní učitelky budou vašemu dítěti maximálně věnovat, třídy jsou plné a obor velmi špatně placený.

263588:gallery:true:true

Privátní školky
Klasických se nedostává a na trhu se vyskytl prostor pro otevření soukromých. Vaše peněženka však dostane pořádně zabrat, vyjdou od deseti až do dvaceti tisíc korun měsíčně. V dražších školkách se dítě může učit i cizí jazyk a vy máte jistotu, že je o něj dobře postaráno.

Firemní školky
Návrh vlády, který podporuje rodiče, kteří nechtějí ponechat své dítě "u cizích". Podporuje firmy, které pomáhají svým zaměstnancům v rodičovství a oplácí jim to možností odečíst si tyto výdaje za školku z daní.

Chůva
Stojíte před dvěma možnostmi: sehnat si chůvu sami či obrátit se na agenturu. Pokud si ji seženete sami, pravděpodobně zaplatíte méně. Za hlídání si obvykle účtují kolem 80 Kč za hodinu. Zároveň však nemáte jistotu, že se bude umět o dítě dobře postarat. Vhodné je pozeptat se známých či sehnat si studentku s nějakými zkušenostmi. Chůva přes agenturu vás vyjde přibližně na 100 až 200 korun za hodinu, bude však dobře proškolená.

Lvicím hvězdy věští děťátko.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Sousedka
Navrhovaný zákon hovoří o tzv. pomoci s hlídáním mezi sousedy. Chůva – soused nebo sousedka – se může naráz starat až o čtyři děti a vydělat si až 20 000 korun měsíčně. Nepotřebují ani pedagogické či zdravotnické vzdělání, stačí, když jsou sami rodiči.

Autor: Karolína Brožová