Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miláčku, proč už si spolu vůbec nepovídáme?

Proč už si nepovídáme?
26. února 2009 | 12:39

Je po večeři, nádobí jste umyla, děti leží v postýlkách, v televizi běží film a vy sedíte s manželem mlčky vedle sebe, oči upřené na obrazovku. Že to znáte?

Jak dlouho jste si dnes povídali? Průzkum ukázal, že až pětina manželů spolu mluví jen sedm minut denně.

Nebezpečné ticho
Většina párů dělá základní chybu krátce po svatbě. Partnera už přece mají jistého, takže není třeba se snažit. Nechají vztah volně plynout a přestanou ho pěstovat. Jednoduše v něm jen tak existují. Později, i když by měli chuť znovu navázat rozhovor, zjistí, že je těžké hledat témata. Rozhovory o vaření a dětech vydrží jen chvíli a pak zase nastane ticho.

Proč už si nepovídáme?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Podle psycholožky Libuše Sládkové partneři postupně ztrácejí schopnost otevřeně komunikovat o tom, co si myslí a co cítí. „Důvodem může být nezájem nebo i obava, že se ten druhý urazí a nebo jen odfrkne. Postupně si partneři přestávají povídat o důležitých věcech. Zůstanou jen témata o dětech, rodičích a známých, nebo jen „řeči o ničem“. Jak se důležitá osobní rovina v rozhovorech vytratí, manželé se postupně odcizí a někdy sami nechápou, kdy a jak se to vlastně stalo.“ To je častý problém v párech, kde je jeden příliš dominantní a ten druhý si netroufne jasně říct, co opravdu potřebuje.

NENÍ O ČEM

Alice (39) let pracuje na komunikačním oddělení jisté společnosti. Navzdory tomu, že se denně stará o navazování kontaktů a rozhovorů s klienty, udržení dialogu s vlastním manželem krachuje. Po příchodu z práce domů se téma jejich rozhovorů točí kolem dětí, domácnosti, pár vět o práci a jdou se dívat na televizi. Děti už mají své zájmy a oba se děsí společných víkendů, kdy mezi nimi nastane trapné ticho. Žádný z nich nechápe, co se vlastně stalo. Dřív si přece dokázali povídat celé hodiny.

Zabijáci komunikace
Svou lhostejností můžeme postupně pohřbít vztah, aniž bychom si to ze začátku uvědomovali. Nejprve přestaneme partnera poslouchat. Pak ho začneme kritizovat za každou maličkost, ze vztahu se vytratí otevřenost a nastupuje napětí a odcizení. Propast se otevírá. Opravdu stojí pár chlupů v umyvadle za tichou domácnost? „Když děláte z běžné situace konfliktní, partner se vám začne vyhýbat,“ varuje psycholožka. „Stejně nebezpečné je obviňování partnera z vlastního selhání a nedostatek schopnosti vcítit se do jeho problémů.“ Než obviníte celý svět z vlastní nespokojenosti nebo hněvu, pokuste se najít příčinu, proč se necítíte dobře. Uklidněte se, třeba i krátkou procházkou, a pokuste se citlivě vysvětlit své emoce. Jak se cítíte a proč. Pak zkuste stejně chápavě naslouchat i svému partnerovi. Možná i jemu chybí vzájemný otevřený rozhovor. Pokud je ale od vás zvyklý na spršku výčitek, je pro něj snadnější vůbec neposlouchat. Možná, že vám emocionální výbuch přinese krátkodobou úlevu, ale váš muž se po ní ještě více uzavře do sebe a navázat normální hovor bude čím dál těžší.

 

Ten, kdo opravdu miluje, nežárlí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Vyvarujte se debat o ničem
„Komunikační krize je vždy krize vztahu,“ tvrdí psycholožka. A nejde jen o hledání společných témat. „Když manželé umí komunikovat takovým způsobem, že nezkreslují vzájemné myšlenky a fakta, a rozumí tomu, co druhý opravdu říká, tak je vztah upřímný. Když nevědí, jak vzájemně srozumitelně hovořit, jsou z toho frustrovaní a cítí se osaměle.“ Nemá cenu se pouštět do debat o ničem, jen aby nebylo ticho. To může partnera zbytečně unavit a příště si raději najde nějakou aktivitu, jen aby nemusel předstírat zájem. Jestli máte pocit, že je komunikační blok váš problém, změňte to! Projevte zájem o jeho pocity. Ze začátku vás možná odbije, že to nestojí za řeč. Postupně by se však měl otevřít. Zjistí, že váš zájem o něj je opravdový, a přijde na to, že se mu uleví, když se svěří s obavami i s pocity, které ho provází. Naučit se komunikovat není tak jednoduché a vyžaduje doopravdy tvrdý trénink. Zvlášť když jste se několik let o schopnost povídat si s partnerem vůbec nestarala. Buďte odvážná a vytrvalá. Uzavřenější lidé budou potřebovat více času na změnu, ale postupně se naučí vyjadřovat, co cítí. Mluvit o pozitivních pocitech je snadné, ale přiznat, jak se cítí, když ho kritizujete nebo ignorujete, nemusí být jednoduché. Vysvětlete mu, co tím vlastně myslíte a proč takto reagujete, a poproste ho, aby to vysvětlil i on vám. Buďte připravená slyšet i nepříjemné věci a kritiku nikdy nevracejte.

 

Proč už si nepovídáme?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pozor na zevšednění
Začátek vztahu je plný napětí, objevování a nových zážitků. Vzpomeňte si, jak vás zajímal každý názor vašeho partnera a jak bedlivě naslouchal on vám. S přibývajícími společně prožitými roky přibývá rutiny a ubývá překvapení. Do vztahu se vplíží nezájem a nuda. Jenže překvapení, samozřejmě ta příjemná, potřebuje každý vztah jako sůl a společné zážitky rozšiřují i možnost komunikovat. Jestli chcete, aby do vašeho vztahu znovu zavál čerstvý vítr, darujte partnerovi lístky na fotbalový zápas, běžte si společně zahrát squash nebo oprašte kolo.

 

Projevte zájem o jeho pocity

Proč mám začít já?
Protože každý vztah si zaslouží druhou šanci a ten váš stojí za to, abyste o něj bojovala. Protože ženy jsou empatičtější stvoření. Protože mužům je trapné začínat hovor a někdy je stačí jen trochu povzbudit. Psycholožka Libuše Sládková upozorňuje, že komunikace vztah nespasí, ale bez ní to prostě nejde. Nejdůležitější je vzájemně se podporovat a radovat z úspěchu a štěstí toho druhého. Jen úcta a respekt pozitivně kultivují a rozvíjejí manželskou dvojici

Autor: připravily: sir; vin