Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

5 kroků k harmonii

S úsměvem se všechno zvládá snáz a smích je nejúčinnější zbraní proti těžkostem i nepřátelům.
26. listopadu 2008 | 10:08

Toužíte být jako vaše kamarádka, kterou jen tak něco nevyvede z míry? Z její tváře stále vyzařuje klid, uvolněnost a laskavost. Jak to dělá? My to víme!

Dokonalý recept k dosažení vyrovnanosti neexistuje, tvrdí psycholožka Mgr. Michaela Sokoliová. Je potřeba, aby si ho každá z nás ušila na míru. Mějte vždy na paměti, že vnitřní klid není cíl, ale cesta. Nemusíte čekat do zítra, začněte vyzařovat harmonii už dnes. Zkuste si pomoci malou navigací, kterou jsme pro vás připravili.

1. Sebepřijetí
Kdo si klade příliš vysoké cíle, lehce upadne do frustrace. Musíme poznat svoje hranice, abychom se vyhnuli dlouhodobé nespokojenosti. Kdo si klade dosažitelné cíle, odměňuje se pravidelnými úspěchy a učí se sám sebe akceptovat. Psycholožka Mgr. Michaela Sokoliová dodává: "Přijetí sebe sama s kladnými i zápornými vlastnostmi přináší do našeho světa klid. Až když se naučíme žít sama se sebou, nastává plný rozvoj naší identity a jedinečnosti."

Účinek pivní lázně se výrazně zvyšuje použitím speciální vířivky a výměníku tepla, který udržuje stálou teplotu kapaliny.
Autor: archiv Lázní Bahenec

2. Vědomé vychutnávání
Někteří lékaři zastávají názor, že zdravé je to, co nám dělá radost. Samozřejmě s mírou. Radost z požitku je důležitý faktor, který jen tak ničím nenahradíme. Čas od času je třeba dopřát si pohádkovou horkou lázeň se svíčkami, "zahřešit si" s oříškovou čokoládou u oblíbeného filmu nebo se sklenicí červeného vína při večeři. Když se vzdáme všech drobných požitků, vzdáme se i spokojenosti a náš život bude nervózní a uspěchaný.

3. Odvaha k odpočinku
Můžete vydržet pracovat nepřetržitě i několik měsíců – práce, domácnost, děti, vaření a úklid jsou každodenní náplní vašeho života. Abyste takový kolotoč zvládala a nezmizel vám úsměv z tváře, je třeba čas od času vypnout a odpočívat. Sobotní dopoledne klidně prolenošte v posteli s knížkou, zdřímnutí si po obědě rozhodně není hřích a delší procházka přes polední pauzy není plýtvání časem. Právě naopak – i superženy potřebují odpočívat a nabírat sil.

Pohovka z ratanu je velmi pohodlná, nepřetržitě svádí k odpočinku. Ze stejného materiálu je i stolek u pohovky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Zdravý egoismus
Nejtěžší je naučit se vypnout hlas v hlavě, který se ptá: Co na to řeknou ostatní? Nejsme zvyklé myslet na sebe a dělat to, na co máme chuť. To neznamená, že máme být bezohledné a egoistické. Náš vlastní prostor je důležitý, aby posílil naše sebevědomí, i kdyby se nám ostatní posmívali kvůli hodinám harfy nebo spontánnímu víkendovému výletu. "Věřme si a nebojme se přiznat si svoje chyby a nést za ně zodpovědnost. Buďme na sebe hrdé, ale nepovyšujme se nad ostatní. Tak bude harmonie nejen v nás, ale i v našich vztazích," apeluje Mgr. Michaela Sokoliová.

5. Smějte se
Když hledáme cesty, jak si poradit s nejistotou, se strachem a mrzutostmi, často si vybíráme jen mezi dvěma možnostmi. Buď je v sobě potlačujeme, nebo se trápíme až do vyčerpání. Psychologové doporučují zvolit raději třetí cestu – smích. "S úsměvem se všechno zvládá snáz a smích je nejúčinnější zbraní proti těžkostem i nepřátelům," uzavírá psycholožka.

Během října můžete často zažít pocit, jako by se ve vzduchu vznášelo nějaké kouzlo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: tam, vin
Související články
Další články z kategorie