Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Povídání pod peřinou

Postel je místo, kde můžete uvolněně mluvit o svých pocitech.
16. ledna 2009 | 14:01

Ložnice je jediné místo v domě, kde nemáte pracovat. Má být oázou klidu a relaxace. Nebo také doteků, něhy, důvěry a milování. Ale víte, že postel je jedno z nejvhodnějších míst k důvěrným rozhovorům?

Znáte ten pocit, kdy se zachumláte do peřiny, s voňavým oblíbeným povlečením plným vlčích máků... Cítíte se bezpečně, uvolněně a nádherně.

Starosti do postele nepatří

Zato tam můžete popíjet oblíbené červené víno, číst si romány nebo časopisy, poslouchat hudbu, ale nikdy v posteli neřešte žádné problémy. Honí se vám před spaním hlavou myšlenky na to, kolik bude stát zítřejší nákup, kdo vyzvedne děti ze školky, jak vyřešit školní neúspěchy svého syna? Pokud ano, snažte se je zahnat. Ani vám, ani partnerovi neudělá dobře usínat s hlavou zatíženou starostmi, a navíc se vám pak můžou promítnou i ve snech, takže ráno se probudíte s třeštící hlavou a špatnou náladou. Starosti lze zaplašit romantickými sny. Zavřete oči a představujte si svoje oblíbené místo, vzpomeňte si na pocit, kdy jste byla šťastná, přivolejte si vůni lesa nebo moře. Tím se pomalu uvolníte a starosti necháte na ráno. Zítra je také den!

Archív
Autor: Archív

Začarujte si ložnici

Abyste se v ní cítila uvolněně, měla by odpovídat vašim přáním a představám. Používejte povlečení v barvách, které milujete. Dopřejte si drobné ozdobné předměty, které ve vás vzbuzují pocit důvěry. Svícny a voňavé svíčky, malované krabičky, barevné koberečky, aromalampy nebo malé sošky. Před ulehnutím do postele si provoňte pokoj oblíbenou vůní, zapalte svíčky, zhasněte velké světlo. Po celodenní honičce si zasloužíte být jako v bavlnce.

Povídejte si o svých snech

Běžte si s partnerem lehnout dřív, než když už padáte únavou, ať máte sílu na povídání. V posteli si totiž můžete sdělovat něžnosti, svoje přání i představy. Nebojte se snít a o svých snech si s partnerem povídat. Možná budete překvapená, jak rád vaše touhy splní a jak moc se podobají těm jeho. Věděla jste o svém muži, že by se chtěl milovat ve sprše, a ví on o vás, že toužíte po erotickém prádle? Kde jinde byste si to měli říct než v posteli. Neznamená to, že si musíte povídat jen o erotice a o sexu, ale pokud se vám podaří nesklouznout do běžných denních starostí a problémů, můžete mluvit o svých pocitech, o své lásce k partnerovi a o tom, co cítíte. Je to dobrý způsob, jak upevnit váš vztah.

NEPATŘÍ DO POSTELE

- Běžné denní starosti.

- Hovory o rodinném rozpočtu.

- Hádky a výčitky. (Pokud jste se přece jenom s partnerem nepohodla, pokuste se usmířit ještě před usnutím.)

Sklenička oblíbeného nápoje, kterou popíjíte po dpeřinou, umí uvolnit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

A CO PATŘÍ

- Oblíbené nápoje a dobrá kniha.

- Důvěrné a přátelské hovory.

- Něžnosti, doteky a milování.

- Masáže.

- Polštářové bitvy.

Pozor na přílišnou upřímnost!

Pokud jsou vaše erotické sny obzvlášť divoké, sdělujte je svému partnerovi opatrně. Když mu budete vyprávět, že máte sny o svém šéfovi z práce, musíte být připravená unést jeho sny o sekretářce. Ale vy přece znáte svého partnera nejlépe a kdo jiný by měl vědět, co ho uvolní, a co naopak povede ke sporu. A o to vám přece nejde. Hovory pod peřinou by měly nastartovat otevřený vztah a důvěru. Jejich cílem je cítit se s partnerem dobře a bezpečně, a když vás dovedou až k vášnivému milování, je jejich úspěch dvojnásobný. Pokud to přece jen přeženete a místo něžného hovoru dojde k hádce, udobřete se ještě před usnutím. Bude se vám lépe vstávat.

Děti milují chvíle, kdy si s vámi můžou popovídat v posteli.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Děti v posteli? Žádný problém

Pod peřinou si nemusíte povídat jen s mužem. Moje děti – stejně jako já v dětství – milují sobotní rána, kdy se stulí k nám dospělým do vyhřátého lůžka a hodinu si s námi povídají. Nejobětavější dobrovolník může připravit jídlo až do postele. Společná snídaně a uvolněné povídání vytvářejí v dětech pocit bezpečí a pospolitosti a mohou zahájit krásný rodinný víkend. Tedy pokud vám ráno nepokazí představa drobečků na vašem prostěradle.

POHLED MUŽE

Pavel Procházka

Pavel Procházka
Autor: archiv

Jedna z nejhorších "hlášek" pod peřinou zní: "Vidím, že se zase dneska budeme milovat po indicku - necháme to raději na 'indy'." Nebo také: "Hmm, tak ty sis zase vzal(a) to své staré antikoncepční pyžamo..." Či ještě hůř: "Doufám, že zas v noci nebudeš tak hrozně chrápat!" Je logické, že hodně záleží na tom, jak dlouho pod tou jednou peřinou se svým partnerem společně usínáte. Ti starší z nás už vědí, že zprvu to bývá hezké každý den. Když už jsme spolu delší čas, bývá to těžší. Ale stačí třeba říct: "Dneska jsem měl(a) šílený den, na tuhle chvíli, až tu budeme zase spolu vedle sebe a vezmu tě za ruku, jsem se moc těšil(a)." Pak ta chvilka může být ještě delší a krásnější. Hned, ne "indy".

 

POHLED ŽENY

Martina Vorálková

Martina Vorálková
Autor: archiv

V našem rozestavěném domě zatím není ložnice prioritou, takže často usínáme s manželem v rozdílných časech, já navíc spím s dětmi, takže si vše potřebné musíme sdělit přes den. Čas od času si uděláme večer se sklenicí vína nebo se hezká chvíle dostaví jaksi sama. Hovorů pod peřinou si užívám hlavně se svými dcerami. O čem si budeme večer povídat, určuje naše tříletá dcera sama. Vymýšlím příběhy, do kterých se dá zakomponovat to, co jí potřebuji sdělit nebo připomenout, ale hlavně se dozvím něco od ní samotné – čeho se bojí, co se jí honí hlavou, co se stalo ve školce... Svého času jsem si pravidelně psala před usnutím deník. Takový zajímavý a plodný rozhovor sama se sebou. A co teprve taková modlitba…

Autor: Majka Vinická